internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Do konca roku 2020 by mali mať všetky slovenské obce vysokorýchlostný internet

BRATISLAVA – Na Slovensku by do konca roku 2020 nemala zostať žiadna obec, ktorá nebude pokrytá internetom s minimálnou rýchlosťou 30 Mbit/s. Avizovali to šéfovia štyroch najväčších mobilných operátorov pôsobiacich na Slovensku na utorkovom stretnutí s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim. Informovalo o tom Oddelenie komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Vo februári 2018 podpísal ÚPVII memorandá o pokrytí obcí 30 Mbit/s internetom, ktoré operátori priebežne plnia, čo potvrdili podľa Rašiho úradu šéfovia operátorov aj osobne. Podľa zozbieraných údajov od operátorov ÚPVII eviduje ešte niekoľko desiatok tzv. bielych miest, teda obcí, v ktorých nie je rýchlym internetom pokrytá minimálne polovica územia. „Už teraz vieme, že po naplnení záväzku operátorov Slovensko zásadným spôsobom poskočí v hodnotení svojej konektivity v medzinárodných rebríčkoch, ako aj napríklad DESI Index,“ uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini. Dodal, že už teraz máme pokrytie na úrovni 80 percent adries, čiže všetkých bytových a nebytových priestorov vrátane rekreačných chát, a toto číslo o dva roky stúpne na 90 percent.

„Slovensko je na tom výborne aj v pokrytí domácností, keďže bez možnosti pripojenia k internetu čoskoro zostanú len približne tri percentá z nich. Rovnako máme už dnes naplnený záväzok zo stratégie Digitálna agenda pre Európu, kde sme sa zaviazali, že do roku 2020 bude mať minimálne polovica slovenských domácností prístup k internetu s rýchlosťou min. 100 Mbit/s,“ informoval vicepremiér Richard Raši.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

V diskusii s premiérom Pellegrinim, vicepremiérom Rašim a šéfom Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Vladimírom Kešjarom sa operátori zhodli, že národné investičné priority do rozvoja digitálnej infraštruktúry musia vychádzať zo zhody medzi štátom a súkromnými operátormi. ÚPVII v súčasnosti finalizuje návrh Národného broadbandového plánu, ktorého cieľom je identifikovať tzv. investičnú medzeru v budovaní vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Rezort dopravy zároveň dokončuje Stratégiu k 5G, pričom oba dokumenty by sa mali na rokovanie vlády dostať v roku 2020. Ide totiž o kľúčové dokumenty aj pre posúdenie relevancie a výšky investícií do ultrarýchleho širokopásmového internetu a rozvoja elektronických komunikačných sietí v rámci budúceho programového obdobia 2021 – 2027.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices