Lajcak NATO
Stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Zdroj: MZVaEZ SR.

Lajčák: Slovensko bude aj naďalej podporovať čo najskoršie otvorenie prístupových rokovaní Severného Macedónska s EÚ

 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v Bruseli zúčastnil na stretnutí rezortných partnerov členských krajín NATO. Vo svojom vystúpení upozornil na priority, ktoré by v línii so zahraničnou a bezpečnostnou politikou Slovenskej republiky mali rezonovať na stretnutí hláv štátov a vlád NATO v Londýne začiatkom decembra.

„Nezastupiteľnosť Aliancie v systéme transatlantickej bezpečnosti a pre obranu a bezpečnosť Slovenskej republiky sa jasne odráža v našej spojeneckej zodpovednosti, vrátane našich príspevkov do kolektívnej obrany, v operáciách, misiách a v partnerskej politike NATO,​akcentoval v tejto súvislosti  šéf slovenskej diplomacie.

Ministri zahraničných vecí prijali rozhodnutie označiť vesmír ako ďalšiu z operačných domén Aliancie v striktne obrannom chápaní, ktoré pri rastúcich aktivitách viacerých aktérov vo vesmíre zaistí spoľahlivosť komunikačných systémov, včasného varovania a navigácie. Ministri schválením faktických správ o plnení úloh, napríklad v oblasti posilnenia spolupráce v boji proti terorizmu, proti hybridným ohrozeniam, spolupráce v regióne Čierneho mora, v kybernetickej bezpečnosti spolu s rozhodnutiami o posilnení spolupráce s OSN, či prijatím princípov v tzv. humanitárnej bezpečnosti konsolidovali obsahovú časť nadchádzajúceho rokovania hláv štátov a vlád Aliancie v Londýne.

Zhodli sa na tom, že symbolika aliančných výročí – založenia NATO aj vstupu novších členov – je podčiarknutá vitalitou transatlantického spojenectva, rastúcou kvalitou a kvantitou spolupráce medzi Severnou Amerikou a Európu a najmä rastúcimi obrannými spôsobilosťami Aliancie. Pokusy o rozvrat bezpečnostnej architektúry založenej na rešpektovaní dohodnutých pravidiel sú výzvou pre hodnotovú komunitu, ktorú predstavuje NATO. Aliancia sa spoľahlivo adaptuje na meniace sa bezpečnostné prostredie a na budúce výzvy. Deje sa tak v rámcoch nevyhnutnej otvorenej a úprimnej diskusie, bez ktorej nie je možné dosiahnuť konsenzus. Je to silná stránka a nie problém NATO, ako to radi prekrúcajú naši oponenti,​ uviedol M. Lajčák.

Ministri sa zároveň zhodli, že v hlavnom posolstve stretnutia lídrov z Londýna musí zaznieť ubezpečenie, že NATO je najlepšie pripravené plniť svoje základné úlohy v prospech všetkých spojencov a to aj v čoraz viac prepojenom bezpečnostnom prostredí ako aj v rámci nových výziev, ktoré pred Alianciou stoja. Diskusia o strategickom postavení Aliancie v euroatlantickom priestore musí podľa ministrov prebiehať kontinuálne a s plnou transparentnosťou voči všetkým spojencom.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

M. Lajčák na okraj ministerského zasadnutia NATO rokoval s ministrom zahraničných vecí Severného Macedónska Nikolom Dimitrovom. „SR bude aj naďalej podporovať čo najskoršie otvorenie prístupových rokovaní Severného Macedónska s Európskou úniou. Navrhovanú reformu politiky rozširovania EÚ považujeme za paralelný proces,“ uviedol na margo nedávneho rozhodnutia Európskej rady šéf slovenskej diplomacie. N. Dimitrova zároveň informoval o doterajších aktivitách slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obaja ministri konštatovali, že bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Severným Macedónskom sú na veľmi dobrej úrovni, bez otvorených otázok. Zároveň ocenili úspešnosť projektu Národného konventu o európskej integrácii, ktorého druhá fáza sa začala v lete 2019. Partneri diskutovali o vývoji situácie v regióne západného Balkánu, ako aj v samotnom Severnom Macedónsku. M. Lajčák v súvislosti s tamojšími plánovanými predčasnými parlamentnými voľbami uviedol, že kontinuálnym záujmom Slovenska je, aby Severné Macedónsko bolo vnútorne stabilné, schopné uskutočňovať reformy a prispieť k riešeniu výziev, ktorým krajina i región západného Balkánu čelia.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices