Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Klimatická kríza je najväčšou výzvou našej doby

Konferencia prezidentov frakcií Európskeho parlamentu akceptovala návrh liberálnej frakcie Renew Europe (Obnovme Európu) na vyhlásenie stavu klimatickej núdze v Európe. V situácii, keď celosvetovo stúpajú teploty, emisie skleníkových plynov dosahujú nové rekordy a extrémne formy počasia zasahujú rôzne časti Európy, viaceré štáty pristúpili k vyhláseniu stavu klimatickej núdze na národnej úrovni.  Na Slovensku s takouto iniciatívou už v septembri prišiel poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska, ktorý vyhlásenie stavu klimatickej núdze zároveň aktívne presadzuje aj v rámci Európskeho parlamentu.

„Klimatická kríza je najväčšou výzvou našej doby. Súčasne je to aj príležitosť pre Slovensko a Európu na premenu na zelenú a spravodlivú spoločnosť. Vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ktoré presadzujem, dáva jasný signál pre vlády, že je čas prestať rozprávať a začať konať,“ vyhlásil progresívny europoslanec Martin Hojsík.

Liberálna frakcia Renew Europe žiada Európsky parlament o prijatie rezolúcie, ktorá vyzve Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby adekvátne reagovali na krízovú situáciu a iniciovali celospoločenskú mobilizáciu. Návrh liberálnej frakcie je v súlade s návrhom budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ, v rámci ktorého presadzuje navýšenie zdrojov na boj s klimatickou krízou a podporu zelených inovácií, ktoré vytvoria nové ekonomické príležitosti pre všetkých Európanov.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

„Spravodlivá transformácia pomôže nielen ochrániť klímu a naše lesy, ale zároveň prinesie nové pracovné miesta v najmenej rozvinutých regiónoch a modernizáciu celej spoločnosti. V tomto zatiaľ naša vláda zlyháva,“ uzavrel progresívec Hojsík.

O návrhu liberálov na vyhlásenie klimatickej núdze v celej Európe bude Európsky parlament hlasovať už budúci týždeň.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices