jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec. Reprofoto: RN.

Ako vyzerá práca v Europarlamente? Eugen Jurzyca porozprával nielen o tom, aké zmeny pripravujú pre slovenských podnikateľov

BRATISLAVA / V Ranných novinách TV JOJ si posvietili na prácu našich poslancov v Európskom parlamente. Niečo bližšie prišiel o svojom pôsobení porozprávať poslanec Eugen Jurzyca.


Eugen Jurzyca v minulosti pôsobil v slovenskom parlamente, bol aj ministerstvom školstva za vlády Ivety Radičovej a následne zaujal miesto poslanca v Európskom parlamente. „V práci nastala veľká zmena, ale aj v súkromnom živote. Musel som si zvyknúť na to, že veľa cestujem. Najprv to bolo strašne veľa batožiny a teraz už cestujem zbalený len v batôžku. Kolegovia mi nainštalovali podcasty, takže nestrácam čas tam, kde sa počas cesty nedá čítať. Čo sa týka jedla v Bruseli, to je asi vec, na ktorú si ťažko zvyknem. Prakticky mi tam nič nechutí. Nechcem hovoriť, že my máme najlepšiu kuchyňu na svete, ale je to obrovský rozdiel,“ začal zľahka opis svojej adaptácie na novej pozícii europoslanec.

Okrem cestovania a kuchyne sa ale líši aj práca poslanca v NR SR a Európskom parlamente (EP). „V EP máme dovolené ukazovať grafy, v slovenskom nám to zakázali. Toto je ale len jeden z rozdielov. Celý ten proces je rádovo zložitejší. Pri tvorbe legislatívy treba osloviť oveľa viac ľudí a potom hľadať nejaký konsenzus a spoločné riešenie, čo je oveľa ťažšie. Jeden rozdiel, ktorý ma zaskočil je ten, že v pléne parlamentu, mám pocit, že slovenský parlament bol menej populistický,“ opísal rozdiely Eugen Jurzyca.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Každý nový europoslanec si vyberá, v akej frakcii skončí a zároveň sa dostáva do výborov, v ktorých bude pracovať. „Ja som začal vo frakcii Európskych reformistov a konzervatívcov. Reformy ma priťahujú, lebo ich považujem za zlepšovací prvok života ľudí. Vo výboroch som za ochranu spotrebiteľa a makroekonomických záležitostí, kde patrí aj Európska centrálna banka, tlačenie peňazí a príprava rozpočtu, schvaľovanie rozpočtu,“ vymenoval europoslanec. „My sa v rámci výborov snažíme urobiť lepší finančný systém. To znamená bankovníctvo, nákup a predaj akcií. To všetko je riadené množstvom zložitých pravidiel. Teraz chystáme nariadenie, ktoré by znamenalo, že z celého toho balíka finančného trhu sa odsekne spodok, čiže tí najmenší a tí budú mať nové pravidlá. Bude sa to týkať aj Slovenska a robí sa na tom dva roky. Veríme, že do konca roka sa zhodneme a aj trh sa tým zlepší,“ dodal poslanec Eugen Jurzyca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices