Oleg Sencov
Oleg Sencov. PHOTO: © European Union-EP.

Laureát Sacharovovej ceny 2018 Oleg Sencov vystúpi v pléne Európskeho parlamentu

Oleg Sencov, ktorý bol za svoj odpor voči ruskej anexii Krymu donedávna uväznený, si príde v utorok prevziať Sacharovovu cenu, ktorú mu parlament udelil minulý rok.

Oleg Sencov sa stal laureátom Sacharovovej ceny na jeseň minulého roku, no keďže bol v tom čase uväznený na Sibíri, cenu za neho prevzala jeho sesternica. V septembri tohto roku Rusko odovzdalo Ukrajine 35 politických väzňov a vojakov za výmenu za 35 ruských zajatcov. Vďaka tomu môže Sencov prísť do Štrasburgu osobne. Cena mu bude slávnostne odovzdaná v utorok 26. novembra napoludnie, jeho prejav môžete sledovať v priamom prenose alebo zázname.

Rusko musí prepustiť svojich politických väzňov

Sencov strávil za mrežami päť rokov. V roku 2015 ho ruský súd odsúdil až na 25 rokov za údajne pripravovanie teroristických útokov a obchodovanie so zbraňami. Viaceré medzinárodné organizácie označili súdne pojednávanie s ním za nespravodlivé.

Zatkli ho v roku 2014 krátko potom, ako spoločne s ďalšími tisícami Ukrajincov protestoval na kyjevskom Námestí nezávislosti proti tomu, aby si Rusko prisvojilo Krym. Po zatknutí sa ho mučením snažili prinútiť k falošnému priznaniu a sľubovali mu zníženie trestu na sedem alebo osem rokov, ak sa prizná, že plánoval podpaľačské útoky a útoky na pamätníky.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Dnes, keď je už na slobode, vyzýva Sencov k oslobodeniu ostatných politických väzňov v Rusku. „Nechcem sa pozerať do minulosti, ale len do prítomnosti a budúcnosti. A v tejto chvíli predstavujú problém naši väzni, ktorí sú ešte stále za mrežami,“ hovorí. K prepustenie politických väzňov v Rusku a na Kryme opakovane vyzýval aj Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices