Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament je pripravený hlasovať o novej Európskej komisii

Po vypočutiach navrhovaných komisárov bude Európsky parlament v stredu 27. novembra hlasovať o komisii ako celku. Až po parlamentnom súhlase sa bude môcť nová komisia ujať svojej úlohy.

Stredajšie plenárne hlasovanie bude bodkou za celým dlhým procesom, počas ktorého poslanci detailne preverovali navrhovaný tím komisárov. Parlament je tu zodpovedný za to, aby komisia ako výkonný orgán moci v EÚ mala demokratickú legitimitu a konala v prospech občanov.

V júli poslanci zvolili Ursulu von der Leyen za novú predsedníčku komisie. Od konca septembra od polovice novembra parlamentné výbory vypočúvali jednotlivých nominantov, za základe ktorých zhodnotili, či sú schopní ujať sa rezortov, ktoré im von der Leyen pridelila.

Vo štvrtok 21. novembra lídri politických skupín spoločne s predsedom Davidom Sassolim oficiálne potvrdili, že proces preverovania kandidátov bol skompletizovaný a že parlament je pripravený na konečné hlasovanie o novej komisii ako celku.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

V stredu 27. novembra Ursula von der Leyen v pléne parlamentu predstaví svoj tím komisárov a program novej komisie. Po jej vystúpení bude nasledovať plenárna debata a následne hlasovanie, kde poslanci jednoduchou väčšinou rozhodnú o tom, či sa komisia v navrhovanom zložení bude môcť ujať svojej úlohy alebo nie.

Ak parlament novú komisiu odobrí, tak začne oficiálne fungovať od prvého decembra.

Plenárnu debatu aj hlasovanie budete môcť sledovať v priamom prenose na webe alebo Facebooku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices