Moderné technológie lámu limity: novinky zo sveta automobilov, lodí a lietadiel

Žijeme v ére boomu najmodernejších technológií, ktoré nezadržateľne prenikajú do automobilového sveta. No nielen tam. Etablujú sa v lodnom či leteckom priemysle i v oblasti robotiky. Svet moderných technológií sa globalizuje a to, čo vedecké tímy vymyslia v jednom odvetví, sa zakrátko objaví aj inde.

Nielen autá, aj jachty sú Lexus

Japonský výrobca luxusných automobilov Lexus nedávno predstavil svoju trojpodlažnú luxusnú jachtu LY 650. Centrálna časť lode ponúka priestranný salón s barom, miesto na prípravu jedál a nerušené konzumovanie. Loď možno riadiť aj z tohto miesta a pritom sedieť v dvoch pohodlných kapitánskych kreslách. Do podpalubia sa zmestia tri spálne pre šesť osôb. Každá z kajút má vlastnú kúpeľňu. Čo viac si možno priať?

Photo: Lexus

Prichádza ďalší Volkswagen Golf

Už v budúcom roku sa u nás začne predávať ôsma generácia Volkswagenu Golf. Ide o najúspešnejší model nemeckého výrobcu, ktorého sa na celom svete predalo viac ako 35 miliónov kusov. Nová generácia je digitalizovaná a prepojená sieťami. Najprogresívnejší Golf prichádza s piatimi hybridnými verziami pohonu. Jeho digitálny interiér umožňuje intuitívne ovládanie a asistovaná jazda je možná až do rýchlosti 210 km/h.

Photo: netcarshow.com

Seat s prelomovým E-Scooterom v meste

Na 9. ročníku veľtrhu Smart City Expo World automobilka SEAT predstavila svoju stratégiu mestskej mobility premiérou prvého plnohodnotného jednostopového vozidla, ktoré je netradičným počinom v takmer 70-ročnej histórii značky. E-Scooter poháňa elektromotor s výkonom až 11 kW (14,8 koní), ktorý je ekvivalentom spaľovacieho motora s objemom 125 cm3. Maximálna rýchlosť je 100 km/h a dojazd 115 kilometrov (podľa novej globálnej metodiky WMTC – World Motorcycle Test Cycle). Priemerné náklady na elektrickú energiu predstavujú iba 0,70 € na 100 kilometrov a sériová verzia elektrického skútra sa začne predávať v roku 2020.

Photo: SEAT

Slávny kôň, elektrický SUV Ford Mustang

Spoločnosť Ford po prvýkrát po 55 rokoch rozširuje rodinu modelov Mustang. Slávny kôň vstupuje do elektrickej éry v podobe úplne nového, čisto elektrického SUV Mustang Mach-E. Auto zavíta na trh koncom roka 2020. K dispozícii bude s akumulátorom so štandardným a rozšíreným dojazdom, s pohonom zadných kolies alebo s pohonom všetkých kolies s motormi s permanentnými magnetmi. Mustang Mach-E vybavený akumulátorom s predĺženým dojazdom a pohonom zadných kolies bude mať elektrický dojazd až 600 km.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn
Photo: Ford

Lietajúce taxíky Volocopter zo Stuttgartu

Na Vison Smart City v Stuttgarte predstavila firma Volocopter v spolupráci s firmou Mercedes-Benz a Daimlep AG prvý prototyp lietajúceho taxíka. Technické inovácie sa dostali do takého štádia, že je čoraz reálnejšie splnenie sna o trvalo udržateľnej doprave. Lietajúce taxíky zatiaľ existujú v prototypoch, skúšky však dokazujú možnú skorú realizáciu. Skúšobné lety prototypov dokázali, že sa vedia pohybovať vo vzduchu bezpečne a nehlučne. Týmto prelomovým spôsobom môžu taxíky Volocopter odbremeniť dopravné trasy vo veľkomestách na celom svete.

Photo: Daimler

Horúca novinka spod štyroch kruhov

V Los Angeles predstavila automobilka AUDI pred pár dňami spolu s ďalšou novinkou Audi RS Q8 horúce želiezko v ohni Audi e-tron Sportback 55. Je to SUV kupé vychádzajúce technologicky z klasického elektromobilu e-tron. Na rozdiel od „darcu“ technológie má úplne nové svetlá postavené na báze digitálnych Matrix LED svetlometov s vysokým rozlíšením. Podobne ako klasický e-tron je aj v tomto prípade každá náprava vybavená asynchrónnym elektromotorom s celkovým výkonom až 300 kW. Na jedno nabitie prejde až 446 kilometrov, čo je vďaka vynikajúcej aerodynamike o 10 kilometrov viac ako v prípade klasického elektromobilu e-tron.

Photo: Audi

Ekologické recyklácie v automobilke Renault

Renault spolu s viacerými dodávateľmi vytvoril jedinečný textilný materiál vyrobený výlučne z recyklovaných materiálov. Vďaka využitiu tradičného výrobného postupu a inovatívnych techník je tento produkt zhotovený z textilných zvyškov z automobilového priemyslu a recyklovaných plastových fliaš. Všetky materiály sú znovu využité a oživené v interiéri nového Renault ZOE. Tkanina sa používa na výrobu viacerých častí interiéru vozidla. Krátke výrobné cykly 100% recyklovanej mykanej priadze bez chemickej a tepelnej úpravy znižujú škodlivé emisie CO2 o viac ako 60% v porovnaní s predchádzajúcou tkaninou.

Photo: Renault

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

cesta

Rýchlosť na slovenských diaľniciach: Záujem o jej zvýšenie už nemá ani ministerstvo dopravy

BRATISLAVA / Český minister dopravy predložil novelu cestného zákona. Na niektorých diaľničných úsekoch by mohli vodiči …

Consent choices