Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Sloboda musí byť spojená s ľudskosťou a zodpovednosťou za rozhodovanie

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj významu boja za slobodu a demokraciu v strednej a východnej Európe v súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie.

Koniec komunistického režimu znamenal nepochybne pozitívny zlom. Jeho pád vo vtedajšom Československu, ako aj v ostatných krajinách bývalého východného bloku prispel k historickému zjednoteniu Európy,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

Hlavným výdobytkom Nežnej revolúcie je sloboda. Sloboda určiť si vlastné smerovanie a meniť veci podľa svojho uváženia a schopností. Sloboda musí byť zároveň spojená s ľudskosťou a zodpovednosťou za uvážlivé rozhodovanie sa,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Demokratické zmeny so sebou priniesli viacero možností týkajúcich sa štúdia, cestovania či práce v zahraničí, slobodného vyjadrovania sa a prístupu k informáciám, aktívneho ovplyvňovania politických rozhodnutí, ako aj vyššiu životnú úroveň a mnoho iného. „Nie každý však realizované zmeny vníma pozitívne. Dôvodom sú často aj prehnané očakávania, z ktorých mnohé preto objektívne nebolo možné naplniť. Nepochybne však je naďalej mnoho čo zlepšovať najmä v oblastiach akými sú spravodlivosť, kvalita zdravotnej starostlivosti, bezpečnosť či úroveň sociálnych istôt,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberá vôbec prvým európskym legislatívnym predpisom o boji proti násiliu …

Consent choices