europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä hlasovanie o novej Eurokomisii a klimatickú pohotovosť

Prehľad vybraných tém, ktorými sa bude zaoberať Európsky parlament počas plenárnej schôdze v dňoch 25. – 28. novembra 2019 v Štrasburgu

Hlasovanie o dôvere novej Európskej komisii

Poslanci budú v stredu napoludnie hlasovať o vyslovení dôvery novému kolégiu komisárov pod vedením Ursuly von der Leyen. Hlasovanie prebehne po rozprave o programe dezignovanej Komisie.

Klimatická pohotovosť a klimatická neutralita do roku 2050

Decembrová konferencia COP25 v Madride a klimatická a environmentálna pohotovosť budú v pondelok predmetmi plenárnych rozpráv. Parlament prijme vo štvrtok k obom témam samostatné uznesenia.

Slávnostné odovzdanie filmovej ceny LUX za rok 2019

Predseda EP David Sassoli vyhlási v stredu popoludní víťaza tohtoročnej filmovej ceny LUX. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnia režiséri všetkých troch filmov, ktoré sa dostali do finále.

Slávnostné odovzdanie Sacharovovej ceny za rok 2018 Olegovi Sencovovi

Donedávna väznený ukrajinský režisér Oleg Sencov si v utorok napoludnie preberie Sacharovovu cenu, ktorú mu Európsky parlament udelil minulý rok.

Boj proti násiliu na ženách: Pristúpenie k Istanbulskému dohovoru

Istanbulský dohovor a opatrenia zamerané proti rodovo podmienenému násiliu budú v pondelok popoludní predmetmi plenárnej rozpravy, vo štvrtok im bude venované nelegislatívne uznesenie.

Tridsať rokov slobody a demokracie: Poslanci si pripomenú Nežnú revolúciu

Európsky parlament si v pondelok večer pripomenie tridsiate výročie Nežnej revolúcie, ktorá obyvateľom dnešného Česka a Slovenska priniesla slobodu a demokraciu.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Konečné hlasovanie o budúcoročnom rozpočte EÚ

Parlament bude v stredu hlasovať o konečnej verzii budúcoročného rozpočtu EÚ, ktorý by mal zvýšiť investície do opatrení v oblasti klímy a na podporu výskumu, infraštruktúry a mladých ľudí.

Dlhodobý rozpočet Únie a zmeny klímy: Priority EP pred decembrovým samitom EÚ

Priority EP pred decembrovým samitom hláv štátov a vlád EÚ budú v utorok predmetom rozpravy poslancov so zástupcom fínskeho predsedníctva v Rade a s podpredsedom EK Fransom Timmermansom.

Bolívia: Výzva na ukončenie násilia

Parlament bude vo štvrtok hlasovať o nelegislatívnom uznesení k aktuálnej situácii v Bolívii. Poslanci pravdepodobne vyzvú na zastavenie násilia a usporiadanie nových prezidentských volieb.

Rozhodnutie WTO o Airbuse: Ochrana poľnohospodárov pred zvýšenými clami USA

Reakcia Únie na zvýšenie ciel USA na najmä poľnohospodárske produkty EÚ, ktoré nasledovalo po rozhodnutí WTO v prípade Airbusu, bude v pondelok predmetom rozpravy a vo štvrtok uznesenia EP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices