elektromobil
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Volkswagen sa chystá investovať 60 miliárd do elektromobility. Otázne je, či sa to dotkne aj Slovenska

BRATISLAVA / Nemecký koncern Volkswagen sa chystá v najbližších piatich rokoch investovať 60 miliárd do elektromobility. Na konci roku 2024 chce mať v portfóliu 75 elektromobilov a 60 hybridov. Z tejto obrovskej investície sa budú tešiť najmä v domovskom Nemecku, ale tiež v USA. Či bude mať radosť aj bratislavský Volkswagen, ktorý je najväčším súkromným zamestnávateľom u nás, sa TV JOJ pýtala v Devínskej novej vsi. Automobilky na Slovensku totiž začínajú mať problémy.

Koncern oznámil, že v období 2020 až 2024, teda za štyri roky investuje do elektromobility a digitalizácie slušnú sumu až 60 miliárd eur. Pre predstavu príjmy celého slovenska sú okolo 15 miliárd ročne. „Bez rýchleho prechodu na elektormobilitu, nemôžeme vyhrať boj s klimatickou zmenou,“ uviedol Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia.

Elektromobilita má pohltiť 40 percent všetkých kapitálových a rozvojových investícií. V minulých piatich šla na túto oblasť len tretina tejto sumy, teda 44 miliárd eur. Volkswagen má na svojom koncernovom twitteri dokonca takúto jednoduchú výstižnú grafiku, kde hovorí o tom, že 33 miliárd pôjde do elektromobility a 27 do hybridov a digitalizácie, či niečo kvapne z toho aj Slovensku stále žiaľ nie je jasné.

Časy, keď snáď neprebehol polrok, aby bratislavský závod neoznámil novú investíciu sú tak preč. Prepúšťajú sa ľudia a prázdnotou zíva už aj jedna hala, bývala lakovňa. Nemci si totiž elektromobilitu držia. Po prestavbe bývalej fabriky na čmudiace trabanty v Zwickau, príde na rad Hanover a neskôr Emden. Podobnou zmenou majú prejsť aj závody v USA a Číne. Len o Slovensku sa akosi koncern nezmieňuje. To, že sa niečo deje v automobilovom priemysle už nie sú len dohady, ale potvrdzujú to aj čísla našej rapídne klesajúcej ekonomiky. „Automobilky neťahali a skôr v treťom kvartáli uberali. Aj napriek tomu, že tu máme nové výrobné kapacity,“ informoval Ľubomír Koršnák, analytik Unicreditbank.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Uniká nám nebezpečný vlak zvaný budúcnosť. Z investícií do elektromobility sa totiž netešia len v Nemecku. „Nové investície ktoré sa viažu na elektromobilitu smerujú do ostatných krajín,“ potvrdil Ľubomír Koršnák. Časy sú tak pre slovenský automobilový priemysel ešte zložitejšie ako krízové v roku 2009. Volkswagen v rámci toho už dlhší čas kritizuje, rovnako ako ostatní zamestnávatelia, či najnovšie aj banky našu vládu, že im v ťažkých časoch rozhodne nepomáha. Stabilnejšie ekonomické prostredie by asi pomohlo viac ako rýchla návšteva premiéra s ministrom hospodárstva v marci vo Volfsburgu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices