ocel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Výrobcovia ocele z EÚ sú pod veľkým tlakom. Indonézske obmedzenia ohrozujú ďalšie pracovné miesta

EÚ začala spor v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) proti indonézskym obmedzeniam na vývoz surovín používaných na výrobu nehrdzavejúcej ocele. Tieto obmedzenia neférovo okliešťujú prístup výrobcov z EÚ k surovinám na výrobu ocele, predovšetkým k niklu, ako aj k šrotu, uhliu a koksu, železnej rude a chrómu. EÚ takisto namieta proti dotáciám, ktoré podnecujú indonézskych výrobcov využívať miestne zdroje a uprednostňovať domáce výrobky pred dovážanými výrobkami, čo je v rozpore s pravidlami WTO.

Komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v tejto súvislosti uviedla: „Výrobcovia ocele z Únie sú pod veľkým tlakom a doplácajú na dôsledky celosvetovej nadmernej kapacity a jednostranných obchodných obmedzení. Vývozné obmedzenia, ktoré zaviedla Indonézia, ohrozujú ďalšie pracovné miesta v oceliarskom priemysle EÚ. Napriek nášmu intenzívnemu úsiliu Indonézia tieto opatrenia ponechala v platnosti a na január 2020 dokonca ohlásila nový zákaz vývozu. My teraz musíme konať, aby sme zabezpečili dodržiavanie pravidiel medzinárodného obchodu. Preto dnes v rámci WTO podnikáme právne kroky na to, aby sa tieto opatrenia čo najskôr zrušili.“

Toto rozhodnutie len potvrdzuje záväzok EÚ rozhodne a dôrazne presadzovať pravidlá multilaterálneho a bilaterálneho obchodu v situáciách, pri ktorých dôjde k ohrozeniu európskych záujmov. Rovnako tiež podčiarkuje pretrvávajúci záväzok EÚ voči WTO a jej mechanizmu na urovnávanie sporov ako nestrannému a účinnému prostriedku na dodržiavanie a presadzovanie pravidiel svetového obchodu.

Medzi opatrenia, ktoré EÚ namieta, patria:

  • zákazy a obmedzenia vývozu surovín na výrobu nehrdzavejúcej ocele, hlavne niklu,
  • požiadavky na domáce spracovanie a povinný predaj na domácom trhu, ako aj zložité a nejasné postupy udeľovania vývozných licencií a požiadavky ovplyvňujúce prístup k surovinám, ako napr. k niklu, ale aj železu, chrómu, kovovému odpadu a šrotu, uhliu a koksu,
  • systém oslobodenia od dovozného cla, ktorý podmieňuje poskytnutie určitých výhod pre dovoz strojov, tovaru a iného materiálu pre výrobný proces v novozriadených alebo modernizujúcich sa továrňach tým, že najmenej 30 % zariadení a strojov musí pochádzať z domácej výroby.
Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Konzultácie, o ktoré EÚ požiadala, sú prvým krokom v postupe urovnávania sporov vo WTO. Ak nedôjde k uspokojivému riešeniu, EÚ môže požiadať WTO o vytvorenie poroty, ktorá v danej veci rozhodne.

Súvislosti

V súčasnosti je EÚ účastníkom 42 sporov v rámci WTO a 3 sporov v rámci svojich obchodných dohôd. Počas posledných piatich rokov viedli spory iniciované Úniou k odstráneniu diskriminačných daní, nezákonných ciel či vývozných obmedzení na kľúčových trhoch, ako je Rusko, Čína, USA a Južná Amerika, a k opätovnému otvoreniu trhov v hodnote 10 miliárd eur za rok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices