Sencov
Oleg Sencov a David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

Režisér Oleg Sencov si po roku prevzal Sacharovovu cenu

Donedávna uväznený Ukrajinský režisér Oleg Sencov si v utorok 26.11. počas slávnostného plenárneho zasadania mohol konečne prevziať Sacharovovu cenu, ktorú mu parlament udelil minulý rok.

Z ruského väzenia bol prepustený začiatkom septembra tohto roku v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Trest odňatia slobody mu bol udelený za to, že na kyjevskom Námestí slobody spoločne s inými protestoval proti ruskej anexii jeho rodného Krymu. Sacharovovu cenu za neho minulý rok prevzala jeho sesternica spoločne s jeho právnikom, až po roku si ju mohol prevziať osobne.

„Pán Sencov, stáli ste si jasne za svojimi princípmi a presvedčeniami, za čo ste zaplatili veľmi vysokou cenou vlastnej slobody.“ Tieto slová Sencovi počas slávnosti v pléne adresoval predseda parlamentu David Sassoli.

Sassoli hovoril o odvahe ľudí, ktorí bojujú za slobodu a neboja sa ozvať, keď vidia, že sa porúšajú ľudské práva. „Pán Sencov bol prepustený, no mnohí iní, vrátane blogerov a novinárov ako napríklad Stanislav Asejev, sú stále zadržiavaní na východe Ukrajiny,“ pripomenul vyzývajúc k ich prepusteniu.

„Andrej Sacharov, Nelson Mandela, Václav Havel. Nikdy som si nepredstavoval, že moje meno sa ocitne vedľa nich. Je mi veľkou cťou dostať túto cenu a zároveň cítim veľkú zodpovednosť,” povedal Sencov pri jej preberaní. Cenu prijal nie ako svoju osobnú poctu, ale ako “cenu pre všetkých ukrajinských politických väzňov, ktorí boli uväznení v Rusku aj pre tých, ktorí tam ešte stále sú.” Počas svojho prejavu ocenil EÚ a jej demokratické hodnoty a kritizoval Rusko za jeho militaristické praktiky.

Oleg Sencov

Ukrajinský filmový režisér bol pôvodne odsúdený až na dvadsať rokov väzenia za údajnú „prípravu teroristických útokov“ proti ruskej vojenskej nadvláde Krymu. Organizácia Amnesty International označila súdne pojednávanie s ním za nespravodlivé.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Spoločne s ním bolo ilegálne zadržaných okolo 70 ďalších Ukrajincov, ktorých Rusi na Kryme odsúdili na dlhoročné tresty. Sencov ako verejne známa osoba sa stal ich hlavným predstaviteľom.

Od polovice mája 2018 do držal protestnú hladovku, ktorú bol nútený ukončiť 6. októbra 2018 pod hrozbou núteného kŕmenia.

Viac o ňom sa dozviete vo videu.

Finalisti Sacharovovej ceny 2018

Okrem Sencova sa minulý rok do finále dostal aj Násir Zifzáfí, líder masového protestného hnutia Hirak v marockom regióne Rif a skupina mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú životy migrantov plaviacich sa cez Stredozemné more. Viac o nich si môžete prečítať v samostatnom článku.

Sacharovova cena

Sacharovova cena za slobodu myslenie je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju udeľuje už od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré sa významným spôsobom pričiňujú k zachovaniu ľudských práv na celom svete. Tento rok ju dostane Ilham Tohti, ktorý bojuje za práva ujgurskej menšiny v Číne. V roku 1989 ju dostal aj Alexander Dubček.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices