MITEVSKA, Teona
Režisérka Teona Mitevska. PHOTO: © European Union-EP.

Filmovú cenu LUX získal tento rok film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟

Snímka „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ režisérky Teony Mitevskej je víťazom trinásteho ročníka filmovej ceny LUX.

Cenu, ktorú udeľuje každoročne Európsky parlament, odovzdal v stredu režisérke víťazného filmu predseda EP David Sassoli.

Film „Boh existuje, jej meno je Petrunija‟ (God Exists, Her Name Is Petrunya) bol natočený v koprodukcii Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska. Snímka prostredníctvom príbehu o mladej nezamestnanej žene, ktorej sa počas pravoslávnych osláv sviatku Troch kráľov podarí zmocniť svätého kríža a vyhrať tak preteky tradične vyhradené pre mužov, zobrazuje boj žien za rovnoprávne postavenie v konzervatívnej spoločnosti.

Ďalšími tohtoročnými finalistami boli filmy Odložený prípad: Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) režiséra Madsa Brüggera (koprodukcia Dánska, Nórska, Švédska a Belgicka) a Kráľovstvo (The Realm) režiséra Rodriga Sorogoyena (koprodukcia Španielska a Francúzska).

Vyhlásenie predsedu EP Davida Sassoliho

„Nie je vždy jednoduché vysporiadať sa so zložitosťou našej každodennej práce bez toho, aby sme sa zamotali v technických detailoch parlamentných činností. Musíme tiež dokázať komunikovať emócie a využívať nové spôsoby komunikácie.‟

„Cena LUX nám poskytuje výnimočný nástroj, ktorý nám môže byť v tomto úsilí nápomocný. Musíme využiť príležitosť zamerať sa na otázky ako imigrácia, právo na zdravotnú starostlivosť, feminizmus a politická etika, ktoré nám sprostredkúvajú filmy ceny LUX.‟

„Vedenie diskusií o riešeniach klimatickej pohotovosti, vysporiadaní sa s našou koloniálnou minulosťou či našom modeli spoločnosti prostredníctvom kinematografie je stimulujúcou výzvou, ktorú musíme podporiť. Sme jediným parlamentom na svete, ktorý udeľuje filmovú cenu. Buďme na to hrdí!‟

„Buďme obzvlášť hrdí na cenu LUX, cenu nášho Parlamentu, na režisérov a autorov, ktorých sme mali tú česť stretnúť. Nech žije sloboda prejavu, nech žije európska kinematografia, nech žije cena LUX.‟

Tlačová konferencia finalistov

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Po slávnostnom odovzdaní ceny sa režiséri a producenti všetkých troch filmov, ktoré sa dostali do finále, zúčastnia na tlačovej konferencii zorganizovanej podpredsedníčkou EP Klarou Dobrev (S&D, HU) a predsedníčkou Výboru EP pre kultúru Sabinou Verheyen (EPP, DE).

Súvislosti

Filmovú cenu LUX udeľuje Európsky parlament od roku 2007 snímkam natočeným v európskej koprodukcii, ktorých snahou je podnietiť celoeurópsku diskusiu o aktuálnych politických a spoločenských otázkach. Ocenenie by malo podporiť európsku kinematografiu a prispieť k rozšíreniu povedomia o európskej produkcii.

Európsky parlament financuje otitulkovanie filmov, ktoré sa dostali do finále, do všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ, ako aj výrobu digitálnej kópie (DCP) pre každý členský štát Únie. Víťazná snímka bude navyše prispôsobená pre osoby so zrakovým a sluchovým postihnutím a získa podporu pre medzinárodnú propagáciu.

O víťazovi filmovej ceny LUX rozhodujú poslanci EP. Podrobnejšie informácie o výbere filmov a tohtoročnej filmovej cene LUX nájdete aj na samostatnej webovej stránke či v najnovších článkoch na webe EP.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices