europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Istanbulskému dohovoru zrejme u nás odzvonilo. Európsky parlament ale vyzýva Slovensko, aby ho urýchlene prijalo

BRATISLAVA / Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu, známom ako Istanbulský dohovor, u nás zrejme odzvonilo. Uznesením 93 poslancov parlament žiada vládu, aby oznámila súdnemu dvoru Európskej únie a inštitúciám Únie že Slovensko dohovor odmieta.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násilia na ženách a domácom násilí nie je v slovenskom parlamente žiadnou novinkou. Poslanci tento dohovor odmietli už 29. marca 101 hlasmi zo 133, avšak potom sa nič nedialo, takže sa tento dohovor dostal do parlamentu znova s jedinou výnimkou, a to, že žiadajú, aby ho Európska únia neprijala, pokiaľ všetky krajiny Európskej únie tento dohovor neratifikujú.

​Hlavné dôvody prečo je proti najmä SNS by malo byť, že dovoľuje akúsi rodovú rovnosť a gender ideológiu. Poslanci ĽSNS dokonca prišli s tým, že donúti našich škôlkárov sa rozhodovať, či chcú byť dievčatá alebo chlapci. Naopak opoziční poslanci, napríklad Dostál alebo Poliačik hovoria o nepochopení dokumentu, ktorý má práve bojovať proti násiliu na ženách, proti ktorému najmä v posledných dňoch protestujú po celej Európe a nehovoriac o tom, že Slovenska sa rovnako tento problém týka po násilnej smrti Violy, ktorú našli v bratislavskom prístave. Martin Poliačik dokonca hovorí o tom, že SNS ide o akési vyvolanie kultúrnej a civilizačnej vojny pred blížiacimi sa voľbami. „Tento dohovor pod rúškom presadzovania takéhoto šľachetného zámeru sa snaží presadiť aj určité prvky rodovej ideológie,“ uviedol Štefan Zelník, poslanec NRSR za SNS. „To, čo si z Istanbulského dohovoru zobrať môžme, je väčší dôraz na vykonateľnosť právnych predpisov, ktoré na Slovensku už platia,“ dodal Martin Poliačik, nezaradený poslanec NR SR.

Kým u nás je postoj k dohovoru takýto, Európsky parlament vyzval Slovensko, aby sme ho urýchlene prijali. Okrem nás tak má urobiť ešte ďalších šesť krajín. Europarlament Istanbulský dohovor ratifikoval ešte pred vyše dvoma rokmi a bez zostávajúcich krajín nemôže vstúpiť do platnosti.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Európsky parlament znovu otvoril tému Istanbulského dohovoru a hľadá spôsob, ako by s ním mohli súhlasiť aj krajiny, ktoré s nim momentálne nesúhlasia. Okrem Slovenska sú to Česko, Maďarsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, ale aj Spojené kráľovstvo. Nielen europoslanci, ale aj Rada ministrov a Európska komisia vyzývajú tieto krajiny, aby ho čím skôr ratifikovali. „Myslím si, že na Slovensku by sme sa mali k tejto téme vrátiť k vecnej diskusii, nevkladať do toho zbytočné, prehnané emócie, nepseudoargumentovať vecami, ktoré sa v dohovore naozaj nenachádzajú,“ vyjadrila sa Monika Beňová, Socialisti a demokrati v EP. „V prvom rade je Istanbulský dohovor o tom, aby boli štáty schopné efektívne bojovať proti násiliu páchanom na ženách,“ tvrdí Lucia Nicholsonová, Konzervatívci a reformisti.

Podľa dostupných európskych dát je každá tretia žena vystavená nejakej forme násilia. Na to, aby vstúpil Istanbulský dohovor do platnosti, ho budú musieť ratifikovať všetky štáty Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices