Leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Nová Európska komisia Ursuly von der Leyen. Aká bude?

V novej Európskej komisii je viac žien ako v tých predošlých a jej členovia majú bohaté politické skúsenosti. Prinášame vám krátky prehľad.

V novej Európskej komisii, ktorú Európsky parlament schválil 27. novembra, je oveľa viac žien ako doteraz. Zatiaľ čo v Junckerovej komisii bolo 9 žien, v Leyenovej ich bude 12. Bude to po prvýkrát, čo európsku exekutívu povedie žena. Ursula von der Leyen bola do tejto pozície zvolená v júli a dala si záležať na tom, aby jej kolégium bolo rodovo vyvážené.

Väčšina nových eurokomisárov v minulosti pôsobila ako ministri vo svojich národných vládach. Deväť z nich sú bývalí europoslanci.

Najmladším členom komisie je Litovec Virginijus Sinkevičius, ktorý má len 29 rokov. Na starosti bude mať rezort životného prostredia, rybolovu a oceánov. Najstarší je bývalý predseda Európskeho parlamentu, 72-ročný Španiel Josep Borrell. V novej komisii bude Vysokým predstaviteľom Únie pre zahraničnú politiku a bezpečnostné veci. Tento post doteraz zastávala Federica Mogherini.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Všetkých komisárov preverili výbory Európskeho parlamentu počas verejných trojhodinových vypočutí. Poslanci počas nich zisťovali, či sú daní kandidáti vhodní na pozície, ktoré im Ursula von der Leyen pridelila a či budú ochotní konať v prospech občanov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices