Bavorské Alpy dobýjajú svet vďaka prírodným scenériám a romantickým zámkom

Historickému bavorskému mestečku Füssen dominuje fontána, na ktorú si mnohí domáci stále nezvykli. Tvorí ju sedem hranatých stĺpov z granitu s guľami vznášajúcimi sa v prúdoch tryskajúcej vody. Mesto sa rozhodlo dať šancu originálnemu nápadu, ktorý vyvolal vzrušené diskusie. Modernistický výsledok kontrastuje s výhľadom na panorámu hôr so svetoznámou siluetou štíhlych zámockých veží a námestie s neďalekým parkoviskom víta turistov z Japonska, Ameriky alebo Číny, ktorí neskrývajú nadšenie: Sú predsa na mieste slávneho zámku Walta Disneyho! 

Neďaleko hlučných skupín z autobusov sa mihnú študenti umenia s bedekrami v rukách,  vnímajú miesto, starú i novú architektúru a hľadajú súvislosti. Komplex siedmich blokov kontroverznej fontány s výhľadom na historickú Reichenstrasse symbolizuje sedem storočí významnej existencie bavorského mesta Füssen a vzrušení turisti sú z krajiny, ktorá sa významne podieľa na ekonomike cestovného ruchu v regióne. Čína dobýja starý kontinent a ten víta potomkov tisícročnej kultúry i oveľa kratšie trvajúcej kultúrnej revolúcie. Číňania Európu objavujú a obdivujú. Sú hluční, je ich veľa, obsadia aj niekoľko hotelových poschodí, vo veľkom nakupujú gumené cukríky, aspirín, pivo a fascinujú ich najnovšie modely bavorskej automobilky. Čo viac si možno priať? Duša každého majiteľa reštaurácie, kaviarne a obchodu so suvenírmi, medzi ktorými dominuje najznámejší zámok na svete, Neuschwanstein, plesá od radosti!

Photo: DZT

Pri rozdávaní krásy bol región medzi prvými v rade

Mesto leží v tesnej blízkosti rieky Lech v blízkosti hraníc s Rakúskom. Zasadené do prírody bavorských Álp a na takom malebnom mieste, že je každému jasné: pri  rozdávaní krásy bol tento región medzi prvými v rade. Nečudo, že oblasť Allgäu je vyhľadávaným cieľom  turistov a milovníkov prírody. Je v nej viacero jazier, najväčšie Forggensee má plochu 45 000 m2.  V lete sa tu možno kúpať, plachtiť, surfovať a objavovať zákutia aj z paluby lode. Jesenná krajina ponúka bohaté kontrasty v podobe farebnej škály a zima je ešte čarovnejšia: hrdo predvádza majestátne horské vrcholy na juhu a biele snehové plochy v predalpskej krajine.

Brána do najväčšej chránenej oblasti Ammergebirge

Oblasť disponuje bohatou ponukou pre zjazdových lyžiarov, bežkárov či korčuliarov, skrátka všetkých milovníkov zimných športov v prostredí prírodných krás. Menšie lyžiarske strediská sú vyhľadávanými cieľmi, najbližšie je Schwangau – Tegelberg vo výške 1720 metrov. Lanovka na vrchole otvára vstupnú bránu do najväčšej chránenej krajinnej oblasti v Bavorsku Ammergebirge. Les žije aj v zime, človek sa o tom presvedčí aj pri zastávkach v lesných altánkoch, ktoré má len pre seba, s výhľadom na majestátnu panorámu hôr a iskriaceho snehu. Rozhodovanie je ťažké – vydať sa pešo, na sánkach alebo saniach ťahaných koňmi so zastávkami na horúci punč? Množstvo takýchto lákadiel si možno užiť na 50 km dlhej, vyznačenej a upravenej Winterwanderwege. Obrovský prírodný areál je kultovým výletným miestom pre rodiny s deťmi. Užívajú si ho na sánkach i korčuliach, pri stavaní snehových hradov a snehuliakov.

Photo: DZT

Oslavy Silvestra, Nového roka a čertovsky dobrá zábava

Posledný deň roka je oslavou tradícií – oslavuje sa veselo a veľkolepo v historickom centre i v uliciach, s koncertmi a živou hudbou pod holým nebom. Nový rok vítajú domáci plavbou na rieke Lech na plavidlách vysvietených fakľami. Vrcholom sú tematické výlety po chodníkoch Ľudovíta Bavorského, ktoré vedú po tichých cestičkách a obľúbených miestach Wittelsbachovcov medzi Füssenom a Neuschwansteinom k zámku Hohenschwangau a končia v múzeu bavorských kráľov. A keď trochu opadne nadšenie z osláv Silvestra a príchodu Nového roka, na dvere už klope fašiangové obdobie s tradíciami, maskami, pochodmi čertov a ich družinou, no najmä čertovsky dobrou zábavou.

Bývalá osada pri rímskej ceste do Augsburgu

Füssen je historické mestečko s viac ako 15 000  obyvateľmi a bohatou históriou, ktoré pôvodne vzniklo ako osada pri starej rímskej ceste Via Claudia Augusta z Talianska do hlavného mesta Raetie (Augsburg). V prvej polovici 8. storočia tu založil mních Magnus pustovňu, na mieste ktorej si benediktíni postavili svoj kláštor. Kroniky uvádzajú, že Füssen dostal mestské práva v roku 1295.  Začiatkom 14. storočia kláštor a mesto pripadli augsburským biskupom, v 15. a 16. storočí zažívali vďaka obchodu čas rozkvetu. Mesto miloval ho aj cisár Maximilián I. – určite musel byť spokojný, keď ho so svojím početným dvorom navštívil aspoň štyridsaťkrát. Tridsaťročná vojna však priniesla mestám a krajine biedu a úpadok. Obdobie rozkvetu a obchodu opäť začalo až v 19. storočí, keď v oblasti vyrástla nielen Mechanische Seilerwarenfabrik, ale aj sídla bavorských kráľov a s tým súvisiaci rozvojom turizmu v Allgäu.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

 

Photo: DZT

Odkazy stredoveku na gotických priečeliach

Okolie Füssenu, najvyššie položeného bavorského mesta, akoby vytvorila ruka umelca – je lemované nádhernou prírodou, vrchmi a malebnými kopcami. V romantickom ansámbli sa stretávajú historické štýly a epochy, ktoré zanechali svoje stopy na stredovekých uličkách, gotických domových priečeliach, starých mestských múroch, a obnovených či novopostavených kostoloch z čias baroka a rokoka. Z centra je to len kúsok do františkánskeho kláštora s jedinečnými malebnými zákutiami okolo múrov a mestskej brány. Severne od kláštora je za idylickými starými múrmi cintorín sv. Sebastiána s historickými pomníkmi. Zámok Hohes Schloss so zachovanými maľbami je jednou z najzaujímavejších neskorogotických  stavieb v Nemecku. Regionálna galéria bavorskej zbierky obrazov ponúka  zaujímavé diela z15. a 16. storočia, na ktoré sú domáci hrdí.

Kolíska vzniku svetoznámych huslí

So sprievodkyňou schádzame nižšie, ku kostolu sv. Magnusa so základmi z raného stredoveku a románskou kryptou z 9. storočia, ktorá je vzácnou súčasťou kostola a najstaršou stavebnou pamiatkou v meste. Poniže kostola je benediktínsky kláštor tiež spojený s menom svätca, ktorý sem prišiel v 8. storočí ako misionár. Dnešnú podobu dostal rozsiahlou prestavbou v talianskom barokovom štýle, sídli v ňom radnica a mestské múzeum, ktoré ukrýva vzácne poklady bohatej histórie: okrem barokovej výzdoby aj mimoriadnu zbierku historických nástrojov – huslí a lutien, ktoré patria medzi najcennejšie v Európe. Dokumentujú význam Füssenu ako európskej kolísky vzniku a neskôr centra vrcholného remeselného umenia zhotovovania husľových a lutnových nástrojov.

Photo: unsplash

Umenie a Wagnerove opery ako vrchol sezóny

V reprezentačných priestoroch bývalého kláštora kraľujú kultúra a umenie. Kláštorná knižnica uchováva mnoho vzácnych ručne písaných manuskriptov a tlačených diel, v priestoroch cisárskej sály s vynikajúcou akustikou sa konajú koncerty. Repertoár je od klasiky cez džez až po modernú hudbu, neopakovateľnú atmosféru majú organové koncerty v bazilike. Každý rok v septembri vrcholí sezóna zámockými koncertmi v speváckej sále na zámku Neuschwanstein, na Wagnerove opery treba myslieť na lístky s predstihom. Festivaly s účasťou veľkých svetových speváckych mien prerástli hranice regiónu i spolkovej krajiny.

Veľkorysá panoráma kráľovských zámkov

Len päť kilometrov od Füssenu trónia pred veľkorysou panorámou ammergaurských Álp dva kráľovské zámky, ktoré sú tiež cieľom našej cesty. Hohenschwangau leží pri romantickom Alpsee oproti zámku Neuschwanstein. Niekdajší rytiersky hrad z 12. storočia bol v ruinách, a tak sa kráľ Maximilián II. rozhodol vybudovať na jeho mieste (v r. 1832 až 1837) neogotický hrad, ktorý sa stal letným sídlom panovníckej rodiny Wittelsbachovcov. Je najstarším kráľovským zámkom a Maximiliánov syn v ňom strávil detstvo i časť mladosti. Po smrti manžela si hrad zvolila za svoje stále sídlo Mária Bavorská, Ľudovítova matka.

Photo: unsplash

To najlepšie je hore nad nami

Nasiaknutí atmosférou staroveku, gotiky i baroka historickej časti slobodného mesta Füssen sa vraciame do centra k modernistickej fontáne. Námestie je plné turistov. Neskrývajú radosť, nadšene kričia, prebiehajú cez ulicu, tlačia sa na parkovisku, dychtivo nastupujú do pripravených autobusov. Nevedia sa dočkať na cestu hore a na to, kedy uvidia charakteristickú panorámu veží z filmu Walta Disneyho. Hneď ako vystúpia, čo najskôr vyšlú správu v nekonečnom globálnom seriáli selfie: Už sme tu!

Sme im pätách: ocitneme sa vo svete kontroverzného panovníka, ktorý nechcel byť diplomatom, štátnikom, stratégom ani veliteľom vojska pri vojne s Pruskom. Celkom sa ponoril do svojho sveta umenia, architektúry, hudby a rytierskych hrdinov zo starovekých legiend.

Navrhol však a postavil zámky, ktoré dnes pozná celý svet.

 

 

 

 

.

 

 

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices