kino
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Bezplatné premietanie na celom území EÚ. Začína druhý ročník podujatia „Noc európskej kinematografie“

Podujatie Noc európskej kinematografie je oslavou najlepších európskych filmov. Jeho druhý ročník s bezplatným premietaním sa uskutoční od 2. do 6. decembra v kinách na celom území EÚ. Organizuje ho Komisia v rámci podprogramu MEDIA, ktorý patrí do programu Kreatívna Európa, a iniciatívy Europa Cinemas, ktorá je prvou sieťou kín zameraných na európske filmy. Ako úlohu si vytýčila spájať európskych filmárov, miestne kiná a EÚ s milovníkmi filmov v celej Európe.

Komisárka Mariya Gabrielová zodpovedná za digitálnu ekonomiku a spoločnosť vyhlásila: Kinematografia patrí medzi najlepšie spôsoby, ako si môžeme uctiť rozmanitosť a bohatstvo našej európskej kultúry a posilniť spojenia medzi ľuďmi vďaka ich spoločnej láske k filmu. Noc európskej kinematografie nie je poctou len našim umelcom a ich tvorivosti, rovnako je aj príkladom, ako EÚ dokáže Európanom priblížiť nezávislú kinematografiu. Naďalej sa budeme starať o náš kultúrny a kreatívny priemysel a podporovať ho, pretože je zásadnou súčasťou nášho hospodárstva a spoločnosti a veľkým plusom pre budúcnosť Európy.

Komisár Tibor Navracsics zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež a šport doplnil: „Prvý ročník Noci európskej kinematografie mal mimoriadne priaznivý ohlas, čo ukazuje, že Európania chcú v kine spoznávať a lepšie pochopiť naše jednotlivé kultúry. Na týchto bezplatných miestnych podujatiach môžu ľudia spoločne zažívať emócie, vnemy a postrehy pri sledovaní filmu, ktorý sa premieta aj na mnohých iných miestach v Európe. Súčasťou nepretržitej snahy EÚ o vybudovanie solidárnych spoločenstiev a pocitu spolupatričnosti je práve aj sprístupniť ľuďom viac filmov z iných európskych krajín.

Filmy si vybrali miestne kiná podľa záujmov a záľub svojich rôznych cieľových skupín. Premieta sa vyše 40 európsky filmov uvedených do kín v uplynulom roku, na ktoré plynula podpora z podprogramu MEDIA, medzi nimi napríklad Bedári (Les Misérables), Pravda (La verité), Portrét ženy v plameňoch (Portrait of a Lady on Fire) a Prvý zradca (Il Traditore). Po každom premietnutí budú diváci mať príležitosť stretnúť sa s režisérmi, producentmi a kritikmi a diskutovať s nimi o filme. Prítomní budú aj zástupcovia Európskej komisie, aby predstavili podprogram MEDIA a jeho význam pre formovanie európskeho audiovizuálneho prostredia.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Súvislosti

Európska komisia formuje európsky audiovizuálny sektor od roku 1991 prostredníctvom podprogramu MEDIA, ktorý prispieva ku konkurencieschopnosti a kultúrnej rozmanitosti v Európe. Jedným z jeho najdôležitejších opatrení je finančná podpora distribúcie európskych filmov za hranicami krajiny ich vzniku. Každý rok sa vďaka pomoci z podprogramu MEDIA sprístupní divákom v inej európskej krajine v priemere viac ako 400 filmov.

Noc európskej kinematografie je súčasťou informačnej stratégie zameranej na divákov. Jej cieľom je zlepšiť znalosti o podprograme MEDIA a o témach, na ktoré sa zameriava, a zároveň podporovať účasť občanov. Okrem toho pomáha propagovať európske audiovizuálne diela v cezhraničnom kontexte a prispieva ku kultúrnej rozmanitosti. Iniciatíva takisto dopĺňa kampaň EUandME, v rámci ktorej sa premieta séria piatich krátkych filmov zameraných na mobilitu, udržateľnosť, zručnosti a podnikanie, digitálne technológie a práva. Ich posolstvom je ukázať, aký prínos predstavuje Európska únia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices