simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

V EÚ budeme mať právo na opravu. Europoslanec Šimečka hovorí o nariadení, ktoré nám všetkým uľahčí život

ŠTRASBURG / Aj vám sa už stalo, že sa vám pokazila práčka, televízor, či chladnička a nepodarilo sa vám zohnať náhradné diely? To by sa už nemalo stať. V Európskom parlamente sa totiž opäť riešilo takzvané právo na opravu. A podľa neho je stanovená pri jednotlivých spotrebičoch aj dĺžka, počas ktorej musia výrobcovia dodávať na trh aj náhradné diely.

Všetky spotrebiče, ktoré používame v domácnosti, či už ide napríklad o práčky, chladničky, či televízory by nám mali vydržať dlhšie. Európska únia totiž zavádza takzvané právo na opravu.

“To je legislatíva, ktorá v podstate pre výrobcov prikazuje, aby popri kompletných výrobkoch vyrábali a produkovali na trh aj dostatok náhradných dielov,” vraví europoslanec Robert Hajšel.

Jej zmyslom je, aby spotrebiče vydržali dlhšie a po dobu desiatich rokov, odkedy si ho kúpite, budú firmy povinné ponúkať ľuďom aj náhradné diely. 10 ročná lehota je napríklad pri osvetlení, televízoroch, či umývačke riadu. “Keď si kúpi človek nejaký spotrebič, tak sa mu nestane, že o rok alebo o dva nezoženie náhradný diely,“ dodal europoslanec Eugen Jurzyca.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

V prípade chladiacich spotrebičov je táto lehota sedemročná. A tiež musia byť konštruované tak, aby sa v nich náhradné diely dali vymeniť bez toho, aby sa spotrebič poškodil. Podľa nedávnej štúdie totiž vzrástol pomer ani nie päť ročných spotrebičov, ktoré sa nedali opraviť až takmer na 10%.

“Presne to ukazuje, že aj mnohí kritici EÚ, ktorí hovoria že veľa byrokracie, veľa smerníc a neviem čo všetko, tak v skutočnosti áno, sú smernice, ktoré nám sťažujú život, ale práve toto je nariadenie, ktoré nám všetkým uľahčí život a ešte aj pomôže k záchrane planéty,“ uviedol Michal Šimečka z Renew Europe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices