Vybor EP
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä ochranu biodiverzity a ombudsmana EÚ

Poslanci budú tento týždeň hlasovať o plánoch a ochranu včiel a biodiverzity a vypočúvať kandidátov na pozíciu európskeho verejného ochrancu práv.

Predseda parlamentu David Sassoli zúčastní na klimatickej konferencii OSN COP25. Minulý týždeň počas plenárneho zasadania poslanci vyhlásili klimatickú pohotovosť a vyzvali k väčšiemu úsiliu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality v EÚ do roku 2050.

Pri príležitosti konferencie COP 15 o biodiverzite, ktorá sa bude konať budúci rok v Číne, budú členovia výboru pre životné prostredie hlasovať o uznesení, kde žiadajú záväzné globálne ciele a európsku stratégiu na ochranu biodiverzity.

Ten istý výbor bude v utorok hlasovať aj o rezolúcii k plánom Európskej komisie na ochranu opeľovačov. Včely a ostatný opeľujúci hmyz a a iné drobné živočíchy sú nesmierne dôležité pre naše ekosystémy aj hospodárstvo. EÚ chce zvyšovať povedomie o ich nenahraditeľnosti a zaviesť konkrétne opatrenia proti ich úbytku.

Výbor pre petície bude v utorok verejne vypočúvať piatich kandidátov na pozíciu európskeho ombudsmana. O tento post sa uchádzajú: Giuseppe Fortunato (IT), Julia Laffranque (ET), Nils Muižnieks (LV), Cecilia Wikström (SV) a súčasná EÚ ombudsmanka Emily O’Reilly (IE).

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Nová predsedníčka Európskej centrálnej banky Christine Lagarde sa stretne s členmi výboru pre hospodárske a menové veci. Ide o jej prvé vystúpenie v Európskom parlamente na jej novej pozícii. S poslancami diskutuje o politike ECB, rozhodovacom procese a stanovovaní úrokovej miery.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices