STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO. PHOTO: © European Union-EP.

Samit NATO v Londýne. Primárnou hrozbou už nemusí byť Rusko, ale Čína

LONDÝN / V Londýne sa oficiálne začal summit Severoatlantickej aliancie, na ktorom si pripomínajú 70-te výročie založenia. Ale okrem osláv sú na programe aj aktuálne pálčivé témy. Prvý raz v histórii chce NATO označiť Čínu ako vojenskú hrozbu. Slovensko, ktoré je členom aliancie už 15 rokov, zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová. 

V Londýne sa stretli prezidenti, premiéri, ale aj ministri členských krajín NATO. Na predvianočné nákupy vás nie je čas. 70. výročie založenia sa rôznymi debatami oslavuje už od rana.

Za 7 desaťročí zažila Severoatlantická aliancia množstvo zmien a prevratných samitov, ešte nikdy však oficiálne nedeklarovala Čínu za vojenskú hrozbu. Podľa nemeckej tlačovej agentúry sa tak má udiať práve na tomto výročnom samite.

„NATO sa primárne sústredilo na hrozbu z Ruska, ale teraz musíme začať byť ostražitý aj voči Číne. Ich zbrane sú stále účinnejšie a modernejšie, dokážu zasiahnuť Európu aj Spojené štáty americké. Neznamená to, že chceme postaviť základňu v Juhočínskom mori, len chceme začať brať na vedomie, že Čína je stále bližšie k nám,“ vyhlásil Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

Ešte pred oficiálnym začiatkom samitu dostal slovo aj americký prezident Donald Trump. Ten skritizoval nedávny výrok francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona, podľa ktorého sa inštitúcia NATO nachádza v stave mozgovej smrti. „To vyjadrenie bolo veľmi nepekné a uráža to aj zvyšných 28 členských štátov. Francúzsko sa zmieta v množstve problémov, ktoré by mal ich prezident riešiť,“ uviedol americký prezident Donald Trump.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Obaja prezidenti sa stretli aj zoči voči. Macron však na svojom vyjadrení trvá. Spojené štáty americké aj francúzsko sú členmi NATO od začiatku.

Náročný program tu má aj naša prezidentka. Za sebou už má recepciu podávanú kráľovnou Alžbetou II. a smeruje na ďalšiu, k britskému premiérovi.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices