Teona Mitevska
Severomacedónska režisérka Teona Mitevska. PHOTO: © European Union-EP.

Teona Mitevska: Petrunya je príkladom toho, akú majú filmy silu meniť veci

Filmovú cenu LUX tento rok od parlamentu získal film God Exists, her name is Petrunya. Prečítajte si, čo o ňom hovorí jeho režisérka.

„Je to príbeh Petrunye, mladej ženy, ktorá poruší pravidlá spoločnosti, v ktorej žije, aby dosiahla spravodlivosť a našla vo svojej komunite svoje miesto,“ opisuje svoj film severomacedónska režisérka Teona Mitevska. Jej film je koprodukciou Severného Macedónska, Belgicka, Slovinska, Chorvátska a Francúzska. Mitevska sa vo svojom filme inšpirovala skutočnou udalosťou, ktorá sa stala pred piatimi rokmi v malom meste Štip v Severnom Macedónsku. Mladá žena vtedy vyhrala tradičné preteky, ktoré boli vždy určené mužom, čím zbudila veľké pohoršenie.

Väčšina ortodoxných kresťanov slávi sviatok Troch kráľov 19. januára svojskými pretekmi. Kňaz hodí do jazera alebo rieky kríž a ten, komu sa ho podarí vytiahnuť, by mal mať podľa tradície celý rok šťastie.

Príbeh o tom, ako nadobudnúť sebadôveru a nájsť svoje pravé ja

Petrunya je 32-ročná žena trpiaca nadváhou. Vyštudovala históriu a nemá zamestnanie a jej panovačná matka ju neustále ponižuje. Keď sa ocitne na mieste, kde sa konajú tradične preteky s krížom, tam impulzívne skočí do vody. Donúti ju k tomu jej frustrácia z toho, v akej situácii sa ocitla a čo od nej očakáva spoločnosť.

„Na začiatku je to taká antihrdinka, nikto by neveril, že bude niečoho schopná. No potom zoberie svoj život do vlastných rúk a nájde samu seba. Toto je dôležitý odkaz najmä pre mladé ženy. Pre mňa sebavedomie vždy bolo a aj doteraz je veľkým problémom. Byť schopná povedať: Mám právo urobiť to. Presne toto Petrunya prežíva. Je to feministický film, no s jej bojom za spravodlivosť sa môžeme identifikovať všetci,“ povedala Mitevska počas rozhovoru na Facebook live, ktorý prebiehal po udeľovaní ceny.

Petrunya vo svojej komunite spôsobí veľké pohoršenie a cirkev ju obviňuje z krádeže kríža. Pod tlakom kňaza ju policajti odvedú na policajnú stanicu, no aj keď ju nemôžu formálne zadržať, lebo neurobila nič ilegálne, nechcú ju pustiť a vyvíjajú na ňu tlak. „Prečo by som ja nemohla mať právo na rok šťastia,“ pýta sa. Medzitým sa sformuje skupina ľudí, ktorí ju podporujú. Na jej stranu sa verejne postaví aj jedna televízna moderátorka. Nazlostení muži však už len to, že sa vôbec zúčastnila pretekov, vidia ako urážku Boha.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

Filmy majú silu meniť naše spoločenské postoje

„Petrunya je príkladom toho, akú silu majú filmy meniť veci,“ hovorí režisérka. Keď tento rok v meste Štip skočila do vody po kríž mladá žena a vytiahla ho, tak kňaz jej ho jednoducho nechal a nikto sa nad ničím nepohoršoval.

„Filmy sú jedným z mnohých jednoduchých kľúčov, ktoré nám môžu pomôcť otvoriť dvere k porozumeniu reality, v ktorej žijeme. Filmová cena LUX nám k tomu dáva výnimočnú príležitosť“, povedal počas slávnostného odovzdávania ceny predseda EP David Sassoli.

Do finálne Filmovej ceny LUX sa okrem Mitevskej filmu dostali aj dve ďalšie snímky: Odložený prípad Hammarskjöld a The Realm (Kráľovstvo). Viac o nich sa dočítate v samostatnom článku. Všetky tri filmy budú premietané tento piatok a sobotu v Cinema Bory Mall. Vstup je zdarma, program nájdete na ich webe.

Cena publika

Poslanci si svojho víťaza už vybrali, no tým sa ešte nič nekončí. O troch filmoch, ktoré sa dostali do finále, môžete hlasovať aj vy a rozhodnúť tak, ktorý z nich získa cenu publika. Ak sa na vás pritom usmeje šťastie, pozveme vás na budúci rok na Filmový festival v Karlových Varoch, kde to budete práve vy, kto túto cenu vyhlási.

Podpora európskej kinematografie

Počas uplynulých trinástich rokov sa Parlamentu podarilo takto zviditeľniť už viac ako sto filmov. Pre všetky tri filmy, ktoré sa dostanú do finále, zabezpečíme každý rok titulky vo všetkých 24 jazykoch EÚ. Pre víťaza je vyrobená aj verzia pre zrakovo a sluchovo postihnutých a dostane sa mu podpory počas medzinárodného uvedenia do kín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices