doprava
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vodiči, zbystrite pozornosť: Zásadná zmena dopravných predpisov u našich severných susedov

POĽSKO / Pokiaľ často jazdíte za našu severnú hranicu, mali by ste zbystriť pozornosť. Zmenili sa tam dopravné predpisy. Policajti vám môžu dať pokutu za to, že pri zastavení nemáte ruky na volante, ale aj za to, že ste na policajta drzí.

Ak nedržíte pri zastavení policajtom ruky na volante, páchate tým priestupok. Presne tak by ste pochodili pri bežnej cestnej kontrole u našich poľských susedov. Podobne ako v spojených štátoch.

„Jednu ruku mal tento vodič vo vrecku, čo nesmie. Ide o našu bezpečnosť, my nevieme, aké má zámery, či nie je napríklad v pátraní, alebo či nám nechce ublížiť,“ uviedol dopravný policajt jednotky „SPEED“ Dawid Wolski. O tomto právnom predpise pritom netušia ani mnohí Poliaci. Policajti ich však za to môžu potrestať. „Za taký čin môže policajt udeliť pokutu do 500 zlotých,“ vyjadril sa hovorca polície Sebastian Gleń.

Naše právne predpisy pritom túto povinnosť neukladajú. Ak vám to teda neprikáže policajt.  Pri kontrole je vodič povinný sa riadiť pokynmi policajta. Povinnosti vodiča, aké poznáme z amerických filmov na Slovensku neplatia,“ povedal hovorca PPZ SR Michal Slivka.

Nejde pritom o jedinú zmenu. V rámci nových predpisov sú vodiči povinní vytvoriť v zápche núdzový pruh a zavádza sa aj povinnosť striedavého radenia sa. Voči policajtom sa neoplatí byť ani drzý. Rovnako sa zmenilo aj to, že policajti najnovšie môžu zastavovať vozidlá aj na nebezpečných miestach. Ako napríklad tam, kde je zákaz státia, priechod pre chodcov, alebo autobusová zastávka,“ zhrnul Gleń.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

„Odporúčame naším občanom, aby boli k príslušníkom policajného zboru Poľskej republiky slušní, neboli drzí, ani arogantní. Z dôvodu toho, že nová vyhláška dovoľuje postihovať vodičov aj za takéto arogantné chovanie,“ skonštatoval generálny konzul SR v Krakove Tomáš Kašaj. Časť novely začala pritom platiť už začiatkom novembra, ďalšie právne predpisy vstupujú do platnosti už 5. decembra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices