Europol
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Trojica chcela zo Slovenska previesť rádioaktívny materiál. Predať ho plánovali armáde za tri milióny eur

BRATISLAVA / Podľa piatkového vyhlásenia rakúskej polície chceli traja ľudia zo Slovenska predať kontajner, ktorý údajne obsahoval rádioaktívny materiál. Pri vyšetrovaní vedenom Europolom spolupracovali moldavské a rakúske úrady.

Trojica zo Slovenska chcela cez Rakúsko prepašovať údajný rádioaktívny materiál a predať ho za tri milióny eur nespresnenej armáde.

​Podozrivých, z ktorých dvaja boli kvôli podobnému činu už v minulosti trestaní, policajti zatkli v rámci cezhraničného vyšetrovania vo Viedni, napísala v sobotu agentúra APA.

O medzinárodnej operácii už v piatok informoval Europol, totožnosť zatknutých ale neuviedol. Podľa rakúskeho spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) sa fingovaný predaj chystal mesiace.

Podozrivých policajti ponechali v domnení, že konajú so skutočnými zástupcami armády. Odovzdanie údajne rádioaktívneho materiálu sa malo podľa denníka Salzburger Nachrichten uskutočniť vo Viedni. Skôr než k miliónovej transakcii došlo, zasiahli ale úrady.

Viac..  Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme Colného kódexu EÚ

Podozrivý materiál prezreli znalci hneď na mieste a neskôr ho preskúmalo výskumné centrum, povedal denníku Salzburger Nachrichten hovorca BVT Harald Noschiel. Podľa týchto zistení obsah rádioaktívny ale nebol.

Moldavská generálna prokuratúra ale podľa Salzburger Nachrichten zverejnila na svojom webe správu, že kontajner obsahoval 860 gramov rádioaktívneho materiálu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices