benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Kvôli cestovaniu za blízkymi, či oddychom nebudeme musieť tento rok siahať hlbšie do vrecka

Celý tento rok sa nesie v znamení rastúcej inflácie a zo všetkých strán počúvame správy o zvyšujúcich sa cenách potravín, bývania, energií či služieb. Inflácia na Slovensku je jedna z najvyšších v európskom porovnaní. Zdražovanie u nás sa týka hlavne potravín, ktorých ceny aktuálne rastú zhruba 5 %-ným tempom. A práve potraviny sú tou položkou, ktorá nám pred blížiacimi sa Vianocami ukrojí veľkú časť z nášho rodinného rozpočtu.

Okrem vianočných dobrôt a darčekov pod stromček však naše peňaženky pred sviatkami výraznejšie zaťažia aj náklady na benzín a cestovanie. Vianoce totiž tradične trávime s rodinnou a priateľmi, za ktorými často precestujeme aj stovky kilometrov. A po sviatkoch zase prichádza obdobie lyžovačiek a zimných dovoleniek, ktoré opäť znamenajú vyššie náklady na dopravu.

Pozreli sme sa preto na to, či nás cestovanie vychádza pred Vianocami drahšie ako vlani a ako sa vyvíjajú ceny ropy a pohonných látok. A aké sú ceny na benzínkach u našich susedov?

Tankujeme drahšie ako vlani pred Vianocami?

„Podľa údajov zo Štatistického úradu SR bola priemerná cena za liter benzínu na čerpacích staniciach v novembri tohto roka 1,32 EUR a za liter nafty 1,24 EUR. Potešujúcou správou je, že v porovnaní s minulým rokom sa priemerná novembrová cena benzínu nezmenila a pri naftových motoroch platíme o -2,7 % menej. To znamená, že pred tohtoročnými vianočnými sviatkami nás tankovanie na benzínkach vyjde rovnako ako minulý rok, resp. v prípade nafty ešte nejaké euro ušetríme. Znamená to, že kvôli cestovaniu za rodinou, blízkymi, či oddychom nebudeme musieť tento rok siahať hlbšie do vrecka.

Za plnú nádrž benzínu v objeme 50 l dnes zaplatíme zhruba 66 EUR, čo je podobná suma ako pred rokom. V prípade naftových motorov ušetríme na plnej nádrži necelé dve eurá oproti vlaňajšku. Keď sa pozrieme na vývoj na ropnom trhu, ropa Brent si za rok odpísala -5 %, čo predstavuje pokles iba o zhruba – 3 doláre,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Za aké ceny tankujú naši susedia z EÚ?

Na základe posledných dostupných údajov spomedzi susedných krajín platíme za liter benzínu najviac. V porovnaní s ČR je u nás 95 – oktánový benzín drahší o cca 6 %, oproti Rakúsku o 7 % a v porovnaní s maďarskými  a poľskými benzínkami tankujeme až o 15 % resp. 16 % drahšie. Nafta je aktuálne najdrahšia v Českej republike, no u nás je druhá najdrahšia. Naopak, za najnižšie ceny tankujú benzín aj naftu u našich severných susedov v Poľsku. V porovnaní s poľskými cenami platíme za motorovú naftu o 6,4 % viac. Oproti Rakúsku je u nás nafta drahšia o 2,6 % a v porovnaní s Maďarskom o 1,6 %. A v porovnaní s českými benzínkami je u nás nafta mierne lacnejšia, a to o -0,7 %.

Až 15 krajín Únie tankuje benzín drahšie ako u nás. Spomedzi všetkých krajín EÚ tankujú najlacnejšie v Bulharsku, kde liter benzínu stojí 1,105 EUR, čo je podobná cenová úroveň akú platia aj za liter nafty 1,112 EUR. Najviac za benzín necháme na čerpacích staniciach v Holandsku, a to až 1,663 EUR za liter. A najdrahší liter nafty kúpime vo Veľkej Británii za 1,521 EUR.

Od čoho sa odvíjajú ceny PHM?

Na cenový vývoj ropy reagujú benzínky s určitým časovým oneskorením. Vo všeobecnosti platí, že rastúce ceny ropy, resp. benzínu dopravcovia premietajú do cien pre zákazníkov rýchlejšie, ako keď ceny klesajú. Avšak neznamená to, že výraznejší jednorazový výkyv sa ihneď prejaví na pumpách a v cene tovarov a služieb. Konkrétne na našich pumpách sa ceny benzínov a nafty odvíjajú od jednotýždňových až dvojtýždňových priemerných cien palív na rotterdamskej burze. V okolitých krajinách reagujú čerpacie stanice na denné hodnoty na burze, čím sa ich reakčná doba skracuje, a preto môžu aj pružnejšie reagovať na pokles cien. Na druhej strane sú ale tým pádom benzínky u našich susedov aj citlivejšie na možné prudké nárasty cien na medzinárodných trhoch. Ceny pohonných látok na pumpách ale nezávisia len od cien ropy, ale aj od daňového zaťaženia [DPH, spotrebná daň] pohonných látok v tej – ktorej krajine. Preto sa ceny benzínov a nafty v jednotlivých krajinách líšia. Ďalšie faktory, ktoré vplývajú na rozdiely v cenách benzínu u nás a v okolitom zahraničí, sú konkurenčný boj medzi pumpármi, snaha udržať si zákazníkov, marketing a cenová politika konkrétnej siete čerpacích staníc a kvalita predávaného benzínu a nafty.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Čo aktuálne ovplyvňuje situáciu na ropnom trhu?

Ceny ropy sú v súčasnosti podobné ako v rovnakom období vlaňajška. Počas celého novembra sa ceny ropy Brent držia nad hladinou 60 dolárov za barel.

Od januára 2017, prvýkrát po roku 2008, členské krajiny kartelu OPEC a ďalší pridružení producenti [Rusko] pristúpili k znižovaniu svojej produkcie na určitú dobu. Hlavným cieľom obmedzovania ťažby zo strany OPEC je zníženie prebytku tejto komodity na trhu a dosiahnutie rovnováhy medzi ponukou a dopytom, čo ťahá ceny smerom nahor. Aktuálna dohoda znižovania produkcie je platná do konca marca budúceho roku. Začiatkom decembra [5. a 6.12.] bude zasadať kartel OPEC+ a rozhodovať o prípadnom predĺžení ťažobných škrtov o ďalšie 3 mesiace, t. j. do polovice roka 2020 a o rozsahu tohto obmedzenia. Stratégia znižovania ťažby členmi OPEC potiahla ceny ropy nahor, no zároveň vyššie ceny ropy prilákali na trhy tých producentov, ktorí pri nízkych cenách svoju ťažbu pozastavili. Ide predovšetkým o producentov bridlicovej ropy v USA, ktorých ťažba výrazne rastie. Priestor pre rast ale obmedzujú obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky a teda aj dopytu po rope.

Ako sa budú vyvíjať ceny pohonných látok, resp. ropy v budúcom roku?

Budúci cenový vývoj na ropnom trhu je ťažko odhadnuteľný. Záleží hlavne od toho ako sa bude ďalej vyvíjať ťažba bridlicovej ropy v USA, ktorá je v súčasnosti stále vysoká. Veľa však bude závisieť aj od toho, či kartel OPEC pristúpi k predĺženiu dohody o obmedzovaní produkcie ropy a či dôjde aj k sprísneniu aktuálnych limitov. Očakávame, že k predlženiu ťažobných škrtov nakoniec dôjde a ceny ropy sa vďaka tomu môžu posunúť nad 65 – dolárovou hladinu. Na cenu ropy však môže mať vplyv aj počasie. V prípade tuhej zimy môžu ceny ropy rásť z dôvodu vyššej spotreby. Aj výmenný kurz má vplyv na cenu čierneho zlata, nakoľko to sa obchoduje v dolároch. Ak je kurz eura voči doláru nižší, tak pre krajiny platiace eurom sa ropa stáva drahšou. A od vývoja na ropnom trhu bude samozrejme závisieť aj vývoj cien na benzínkach.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices