Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Mimoriadne plenárne zasadnutie v Bruseli. Europoslanci budú rokovať o pláne na dosiahnutie uhlíkovej neutrality

Parlament bude v stredu od 14.00 hod. počas mimoriadneho plenárneho zasadnutia v Bruseli diskutovať o obsahu Európskeho ekologického dohovoru z dielne Európskej komisie.

Rozprava je naplánovaná na deň, keď by exekutíva EÚ mala schváliť oznámenie o Európskom ekologickom dohovore. Jeho obsah prídu poslancom predstaviť predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a výkonný podpredseda EK pre Európsky ekologický dohovor Frans Timmermans

Európsky ekologický dohovor by sa mal zamerať na boj proti klimatickým zmenám a ďalšie ciele v oblasti životného prostredia. Navrhované opatrenia by sa mali týkať sektorov dopravy, energetiky či poľnohospodárstva a sústrediť sa na zníženie znečistenia a podporu biodiverzity a obehového hospodárstva.

Súčasťou oznámenia Európskej komisie by mal byť harmonogram predkladania jednotlivých návrhov. Parlament koncom novembra vyhlásil, že Európska únia by mala do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 55% a do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu. Poslanci tiež zdôraznili, že predpokladom realizácie týchto opatrení je urýchlené schválenie ambiciózneho dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021-2027.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices