Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Britskí voliči dali väčšinu hlasov Borisovi Johnsonovi

LONDÝN / Boris Johnson sa vracia na Downing Street po tom, ako konzervatívci získali výraznú väčšinu a porazili stranu práce aj v jej tradičných baštách. Takúto prehru labouristi nepamätajú od roku 1938. Johnson vyhlásil, že má silný mandát na to, aby „dokončil Brexit“ a dostal Spojené kráľovstvo z Európskej únie do konca budúceho mesiaca. Líder strany práce Jeremy Corbyn vyhlásil, že stranu už do budúcich volieb nepovedie.

Konzervatívci na čele s Borisom Johnsonom získali najvýraznejšiu väčšinu od víťazstva Margaret Thatcher v roku 1987. Labouristi naposledy zažili takúto prehru v roku 1935.

Boris Johnson vyhlásil: Zdá sa, že táto národná konzervatívna vláda dostala mocný nový mandát na uskutočnenie Brexitu. Predovšetkým sa chcem poďakovať ľuďom v tejto krajine za to, že prišli voliť v decembrových voľbách, ktoré sme nechceli vyhlásiť, ktoré sa však stali historickými a dali nám, tejto novej vláde šancu rešpektovať demokraticky prejavenú vôľu britského ľudu zmeniť túto krajinu k lepšiemu a uvoľniť jej plný potenciál.

Boris Johnson sa stal premiérom v júli, bez všeobecných volieb, potom ako si ho do čela zvolila konzervatívna strana na miesto Theresy May.

Jeremy Corbyn povedal, že Labour predložila „manifest nádeje“ avšak „Brexit natoľko spolarizoval diskusiu, že prehlušil väčšinu normálnej politickej debaty.“

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

V ďalších voľbách už stranu nepovedie. Chce zotrvať, kým v strane dospejú k analýze výsledkov volieb. Mnohí straníci by ale boli radi, keby odišiel ihneď.

Situácia v Škótsku je úplne odlišná. Škótska národná strana ubrala voličov všetkým oponentom. A tak kým ústavný problém Brexitu majú konzervatívci takpovediac v hrsti, čaká ich ďalšia závažná záležitosť – snaha Škótska o osamostatnenie. Škótska premiérka Nicola Sturgeon vyhlásila, že krajina vyslala „veľmi jasný odkaz„, že si neželá konzervatívnu vládu Borisa Johnsona a že premiér nemá mandát na to, aby vyňal Škótsko z Európskej únie. Dodala, že je to zároveň „silná podpora“ pre vlastnú voľbu Škótska ohľadne svojej budúcnosti v budúcom referende o samostatnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices