Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Klimatické témy, dlhodobý rozpočet EÚ či brexit. Lídri únie sa streli na dvojdňovom samite

BRUSEL / Klimatické zmeny, dlhodobý rozpočet Európskej únie či brexit. Toto je len časť tém, ktorými sa na dvojdňovom samite zaoberajú lídri členských štátov únie. Slovensko na ňom zastupuje premiér Peter Pellegrini. Azda najväčšiu pozornosť si vyslúžili vyjadrenia českého premiéra Andreja Babiša, ktorý sa ostro pustil do Rakúšanov. 

Delegácia s premiérom Petrom Pellegrinim dorazila vo štvrtok pred poludním z návštevy v New Yorku. Čaká ho tu dvojdňové stretnutie lídrov členských krajín. Majú celkom nabitý program, rozprávať sa totiž majú o klimatických témach, ale aj o dlhodobom rozpočte Európskej únie.

Zaujímavosťou je, že ide o prvý samit, ktorému predsedá Charles Michel od svojho zvolenia za predsedu Európskej rady druhého júla. Rovnako bude na samite debutovať aj nová šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Lídri sa majú zamerať hlavne na cieľ dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050.

Ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní na seba upozornil český premiér Babiš, ktorý povedal, že nechápe, ako môže Rakúsko protestovať proti jadrovej energii. Andrej Babiš chce totiž presadiť, aby sa jadrová energia považovala za zelenú, kedže nevytvára emisie, a to hlavne kvôli tomu, aby mala Česká republika nárok na klimatické investície.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Pohoršoval sa nad tým, že Rakúšania bojujú proti energii, ktorú sami od Českej republiky odoberajú, a to až 25% svojej potreby. Doslova povedal: „Neviem, ako by vo Vedni varili kávu a svietili.“

Slovensko je podľa nášho premiéra druhé na svete v produkcii jadra vzhľadom k veľkosti krajiny, takže súhlasí so zachovaním jadra. Aj spomínané Rakúsko aj Česká republika sú našimi susedmi, takže uvidíme, ako to napokon počas rokovaní dopadne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices