mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Poznáme víťazov 13. ročníka súťaže Euroscola. Medzi stredoškolákmi rezonovala najviac téma klímy

Víťazom 13. ročníka súťaže Euroscola sa stala Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou. Výsledky vyhlásila Kancelária Európskeho parlamentu v piatok 13. decembra v Európskom informačnom centre za účasti europoslancov.

Tento rok poslalo do súťaže svoje projekty 21 stredných škôl. Už tradične najviac prihlásených projektov – až desať – prišlo z východného Slovenska. Medzi stredoškolákmi najviac rezonovala téma boja proti klimatickým zmenám, ochrana životného prostredia a čo robí EÚ pre mňa. Študenti sa v projektoch zaoberali aj elektronizáciou, digitalizáciou či bezpečnosťou na internete.

Školy umiestené na prvých 10 miestach sa zúčastnia pracovného dňa v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Som nesmierne rád, že sa táto unikátna súťaž Európskeho parlamentu pre stredoškolákov dobre etablovala, udržiava si vysokú úroveň a oslovuje mladých ľudí a pedagógov. Svedčí o tom výborná kvalita projektov aj inovatívne nápady, s ktorými školy prichádzajú,“ povedal Dionýz Hochel, poverený riadením Kancelárie Európskeho parlamentu.

Školy do svojich projektov zapojili spolužiakov z iných škôl, rodičov, seniorov, ako aj širokú verejnosť prostredníctvom otvorených diskusií na námestiach či ankiet vo svojom meste. Študenti si do diskusií pozývali poslancov Európskeho parlamentu aj miestnych poslancov. Informácie o ich projektoch sa dostali aj do lokálnych aj národných médií.

Víťazný tím študentov z Vranova nad Topľou sa vo svojom projekte venoval téme životného prostredia, zdravým potravinám, Erazmus+, umelej inteligencii a digitálnej revolúcii. Zorganizoval workshopy, eurokvíz, besedy, súťaž, simulované zasadnutie Európskeho parlamentu a Európskej rady, ale aj Euroscola párty.

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov v Bratislave sa zúčastnili poslanci Európskeho parlamentu Monika Beňová (S&D), Robert Hajšel (S&D), Ivan Štefanec (EPP), Michal Wiezik (EPP).

Cieľom súťaže Euroscola je povzbudiť záujem mladých ľudí o verejné veci a posilniť diskusiu o Európskej únii. Študenti majú za úlohu zorganizovať rôzne podujatia, diskusie či workshopy. Môžu si určiť vlastné témy alebo si vybrať z ponuky tém zverejnených na stránke Kancelárie EP.

Do projektu Euroscola sa za 13 rokov zapojilo viac ako desať tisíc mladých a niekoľko tisíc pedagógov a študentov  absolvovalo pobyt v Štrasburgu.

Víťazné školy programu EUROSCOLA 2020

Poradie Názov školy Mesto
1 Cirkevná spojená škola Vranov nad Topľou
2 Cirkevná spojená škola Humenné
3 Gymnázium Spišská Nová Ves
4 Obchodná akadémia Bratislava
5 Stredná odborná škola Snina
6 Obchodná akadémia Lučenec Lučenec
7 Gymnázium Alberta Einsteina Bratislava
8 Obchodná akadémia Šurany
9 Súkromné gymnázium Žilina
10 Gymnázium Pezinok
11 Gymnázium Tvrdošín

O dac

Odporúčame pozrieť

Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku vyhlásila tohtoročných víťazov súťaže Euroscola. Na prvých troch miestach sa …

Consent choices