europsky parlament
PHOTO: © European Union-EP.

Do roku 2050 bude európsky kontinent prvý klimaticky neutrálnym. Európska komisia predstavila súbor opatrení

BRATISLAVA / Nová šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen v stredu v Bruseli predstavila Európsky ekologický dohovor. Ide o súbor opatrení, ktorých cieľom je prispieť k tomu, aby sa európsky kontinent stal do roku 2050 ako prvý klimaticky neutrálnym. Jeho súčasťou by mali byť aj investície vo výške 100 miliárd eur, určené najmä pre regióny, ktoré znižovanie emisií zasiahne najviac. O návrhu diskutovali vo štvrtok lídri jednotlivých členských štátov Európskej únie. Očakávalo sa, že návrh narazí najmä na odpor Poľska, Českej republiky či Maďarska.

Európska komisia v stredu predstavila Európsky ekologický dohovor, teda plán, ako dosiahnuť udržateľnejšie hospodárstvo EÚ. Prvý právny predpis s cieľom stať sa do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete predloží Európska komisia do 100 dní. Komisia predpokladá, že na dosiahnutie aktuálnych cieľov v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 bude potrebných 260 miliárd eur ročne, čo je zhruba 1,5 percenta HDP z roku 2018. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Komisia chce predísť tomu, aby ročne umrelo 90-tisíc ľudí pre extrémne horúčavy, aby pol milióna ľudí bolo vystavených záplavám, aby nastal 40-percentný pokles dostupnosti vody v južnej Európe a 20-percentný nárast cien potravín. „Európsky ekologický dohovor obsahuje plán opatrení na podporu účinnejšieho využívania zdrojov prostredníctvom prechodu na čisté a obehové hospodárstvo, ako aj plán opatrení na zastavenie klimatických zmien, zabránenie straty biodiverzity a na zníženie znečisťovania,“ uvádza sa v tlačovej správe. Dohovor opisuje aj nevyhnutné investície a týka sa všetkých hospodárskych odvetví.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

„Na to, aby sme mohli dosiahnuť ambície v oblasti klímy a životného prostredia, Komisia predloží aj stratégiu v oblasti biodiverzity na rok 2030, novú priemyselnú stratégiu a akčný plán pre obehové hospodárstvo, stratégiu ‚Z farmy na stôl‘ zameranú na udržateľné potraviny a návrhy pre Európu bez znečisťovania,“ vysvetlila ďalej Ludviková.

Komisia chce začiatkom roka 2020 predložiť investičný plán pre udržateľnú Európu. Aspoň štvrtinu dlhodobého rozpočtu EÚ chcú vyčleniť na opatrenia v oblasti klímy. V marci 2020 chcú tiež spustiť „Klimatický pakt“, ktorého cieľom je umožniť občanom vyjadriť svoj názor a zapojiť sa do navrhovania nových opatrení.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices