bilcik
Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík so srbskou premiérkou Anou Brnabićovou. Foto: Archív VB.

Europoslanec Bilčík v Srbsku v úlohe vyjednávača za EÚ: Ako to prebiehalo a prečo je to pre nás na Slovensku dôležité

Poslanecká práca neprináša viditeľné výsledky každý deň. V Srbsku sa ale úzkemu tímu vyjednávačov vrátane slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (strana Spolu) podarilo sprostredkovať dôležitú politickú dohodu, ktorá vytvára priestor preto, aby sa v krajine už budúci rok na jar uskutočnili slobodné parlamentné voľby.

Dohoda sa zrodila minulý týždeň a je výsledkom práce medziparlamentného dialógu, ktorý medzi sbskými politickými stranami sprostredkoval náš Európsky parlament. Základom dohody je realistický časový plán pre prijatie rozhodnutí a zákonov, ktoré posilnia nezávislosť inštitúcií, ktorých úlohou je chrániť férový prístup k médiám počas predvolebnej kampane. Kľúčom k dohode boli aj dlhé spoločné, ale konštruktívne rokovania so srbskou premiérkou Anou Brnabićovou.

Ako stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko je Bilčík rád, že sa podarilo zhodnúť sa na konkrétnych krokoch, ktoré môžu garantovať férovosť budúcoročných parlamentných volieb v Srbsku. Ďalším cieľom bude pretaviť body z Belehradu na papieri do praktických krokov a pokúsiť sa o to, aby sa čo najviac politických síl v Srbsku – vrátane opozície bojkotujúcej prácu súčasného parlamentu – nových volieb aj zúčastnilo.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Europoslanec Bilčík sa tak už začiatkom budúceho roku pripravuje na ďalšie monitorovanie politického vývoja priamo v Srbsku, pričom je v záujme Slovenska, aby sa naši balkánski susedia uberali naďalej v prvom rade demokratickou a proeurópskou politickou cestou.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices