summit EU
Lídri EÚ. PHOTO: © European Union.

Zhoda v otázkach klimatickej krízy a jedna výnimka

BRUSEL / Zdieľame rovnaký cieľ, ale jedna krajina sa rozhodla, že potrebuje viac času. Touto vetou by sa dal zhrnúť výsledok rokovaní v Bruseli. Hlavnou témou totiž bola klimatická kríza.

Lídri EÚ sa zhodli na tom, že Európska únia bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálna. Výnimku si vyrokovalo Poľsko, ktorého pozíciu prerokujú v júni na budúci rok.

Treba povedať, že veľká väčšina krajín, vrátane Slovenska bola pripravená ešte pred začiatkom summitu zahlasovať za uhlíkovú neutralitu, čo znamená, že do polovice storočia všetky vyprodukované emisie oxidu uhličitého vyváži napríklad výsadba stromov.

Poľsko totiž chcelo, aby sa Únia zaviazala, že finančne pomôže prejsť na čistú energiu krajinám, ktoré sú závislé na uhlí. Obáva sa totiž, že zatvorenie uhoľných elektrární by malo tvrdý dopad na ich životnú úroveň.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Pritom to vyzeralo, že práve český premiér bude robiť najväčšie problémy. Chcel totiž, aby sa jadrová energia označila za čistú. Napokon mu stačilo, že lídri jadro uznali ako súčasť energetického mixu, teda, že ju neodmietli ako neekologickú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices