ladovec
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Alarmujúci stav ľadovcov: Hladina morí a oceánov stúpa, ohrození sú aj obyvatelia

GRÓNSKO / Ľadovce v Grónsku sa posledné roky topia až sedemkrát rýchlejšie než v 90. rokoch. Ukázala to štúdia vedcov, ktorí porovnávali satelitné snímky ľadovej pokrývky arktického ostrova v uplynulých 26 rokoch. Topenie je tak veľké, že hrozí zatopenie okolitých oblastí, kde žijú stovky miliónov ľudí. Hladina morí a oceánov je alarmujúca.

V oblastiach, ktoré sú ohrozené zatopením, bývajú stovky miliónov ľudí, informuje o tom denník The Guardian.

Podľa štúdií štúdie hrozí, že hladina arktického oceánu sa do roku 2100 zdvihne až o 67 centimetrov. Tento rok v lete zaznamenali vedci druhé najväčšie topenie ľadovcov, ktoré oceán pokrývajú. „Nie sú to nepravdepodobné udalosti alebo malé dopady. Pre pobrežné obyvateľstvo budú devastujúce,“ upozornil Andrew Shepherd, profesor a autor jednej zo štúdie z britskej Univerzity v Leeds. Reagoval tak na skutočnosť že stovky miliónov ľudí bude ohrozených. S touto hrozbou súvisí aj problém s morským ekosystémom.

Otepľovanie narúša život už viac ako 70 pôvodných spoločenstiev, ktoré žijú poblíž Beringovho mora. Práve tu topenie ľadovcov minulo takmer rekordnú hranicu hrúbky ľadovcov, a teda ľad tu bol takmer najtenší. „Teraz je čas na nás, aby sme začali robiť čo môžeme. Je potrebné zredukovať oxid uhličitý v atmosfére, pretože to je aj to, čo otepľovanie poháňa,“ poznamenal Erich Osterberg, profesor Earth Sciences at Dartmouth College.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Grónsko od roku 1992 stratilo 3,8 biliónov ton ľadu, tempo topenia sa zvýšilo z 33 miliárd ton za rok v 90. rokoch minulého storočia na 254 miliárd ročne, behom uplynulých rokov. Vrcholným rokom bol rok 2011, kedy sa v Grónsku roztopilo 335 miliárd ton ľadu. Okrem vysokej teploty má na svedomí topenie ľadovcov aj rýchlejší pohyb ľadovcov z morí do oceánov.

Na výskume, ktorý analyzoval satelitné snímky ľadovcov počas rokov 1992 až 2018, sa podieľalo 96 expertov a 50 medzinárodných organizácií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

klima, globalne oteplovanie

COP 27: Európska komisia chce obmedziť globálne otepľovanie na 1,5°C

Európska komisia (EK) vyzve na 27. konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP27), …

Consent choices