peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci sa budú pýtať Komisie na zneužívanie prostriedkov EÚ. Riešiť budú aj prípady na Slovensku

Poslanci sa budú v utorok od 15.00 hod. Komisie pýtať, aké kroky plánuje podniknúť na vyšetrenie a zastavenie podvodov pri čerpaní prostriedkov EÚ v jej členských štátoch vrátane Slovenska.

Rozprava s komisárom pre rozpočet a administratívu Johannesom Hahnom nadviaže na medializované informácie a uniknuté vyšetrovacie materiály týkajúce sa vysoko postavených činiteľov v niektorých členských štátoch, ktorí sa zneužívaním vlastných právomocí a zaberaním pôdy mali dostať k značným prostriedkom z rozpočtov kohéznej a poľnohospodárskej politiky EÚ.

Poslanci pravdepodobne spomenú prípady, ktoré sa stali v Maďarsku, Česku a na Slovensku. Tie podľa poslancov ohrozujú v očiach občanov dôveryhodnosť politík EÚ.

Rozpravu môžete sledovať naživo prostredníctvom EP Live a EbS+.

Súvislosti

Európsky parlament poukazoval na podobné prípady aj v minulosti a žiadal tiež prijatie opatrení, ktoré by posilnili ochranu prostriedkov EÚ. Poslanci v uznesení z marca 2019 uviedli, že postupy predkladania ponúk v rámci verejného obstarávania mohli v niektorých členských štátoch nadobudnúť polo-legálne formy, ktoré bránia spravodlivej hospodárskej súťaži a môžu umožňovať podvody. Uznesenie priamo spomína aj Slovensko.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices