plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koniec obavám z plynovej krízy? Slovensko by nemalo byť ohrozené

BRATISLAVA / Slováci sa nemusia obávať prípadnej plynovej krízy, ktorá môže začiatkom nového roka vzniknúť pre nedohodu medzi Ukrajinou a Ruskom. A to ani v prípade, že by na Slovensko neprúdil plyn ani z východu, ani zo západu. Zhodli sa na tom plynárenské autority na čele s ministrom hospodárstva Petrom Žigom a šéfmi najdôležitejších plynárenských spoločností na Slovensku.

„Sme plne pripravení na akýkoľvek scenár. Verím, že nebudeme svedkami toho, aby sme počas zimy krátili dodávky plynu pre našich odberateľov,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede minister Žiga po stretnutí s predstaviteľmi plynárenských podnikov. Minister s plynárenskými šéfmi hovoril o štyroch možných scenároch, ktoré môžu od nového roka nastať.

Scenáre, ktoré môžu nastať

Prvým scenárom je, že Rusko a Ukrajina sa na nových plynárenských zmluvách dohodnú, a do Európy budú z východu naďalej normálne dodávky zemného plynu. Slovensko je však podľa ministra hospodárstva pripravené aj na ďalšie tri scenáre. „Sme pripravení aj na to, že dodávky plynu budú prerušované, čiže bude znížený objem dodávok na Slovensko. Sme pripravení aj na to, že východný plynárenský bod Veľké Kapušany bude zavretý, čiže nebude prichádzať žiadny plyn na Slovensko z východu, ale bude prúdiť plyn na Slovensko zo západu,“ dodal Žiga s tým, že Slovensko je pripravené aj na variant, že nebude prúdiť plyn na Slovensko ani z východu, ani zo západu.

Dodávka zemného plynu pre slovenských odberateľov bude aj v prípade vypuknutia plynovej krízy zabezpečená hlavne na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na Slovensku. V prípade vypuknutia plynovej krízy sa môžeme podľa ministerstva spoľahnúť aj na zásoby plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré prevádzkujú firmy Nafta, Pozagas a SPP Storage. Ich celková kapacita je 4,66 miliardy metrov kubických. „V tejto chvíli máme tieto zásobníky naplnené 99,1 %,“ spresnil Žiga.

Slovensko sa môže spoľahnúť už aj na viacero nových plynovodných prepojení s okolitými krajinami, ktoré pred desiatimi rokmi chýbali. V rámci prepojenia slovenskej a českej prepravnej siete vykonali prepravné spoločnosti technické opatrenia, ktoré umožnia reverzný tok plynu z Českej republiky na Slovensko. Denne sa môže týmto reverzom prepraviť 67 miliónov metrov kubických plynu. Reverzný tok plynu môže Slovensko využiť aj z Rakúska. Kapacita tohto plynovodného prepojenia je 23 miliónov kubíkov denne. V prípade mimoriadnych núdzových situácií by bolo možné využiť aj funkčné prepojenie na úrovni distribučných sietí Kittsee – Petržalka. Od roku 2015 je v prevádzke aj plynovod medzi Slovenskom a Maďarskom. Týmto plynovodom by mohlo na naše územie denne prúdiť päť miliónov metrov kubických plynu.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako 1,5 milióna odberateľov plynu vo všetkých spotrebiteľských segmentoch. Najvýznamnejším dodávateľom plynu je spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Dodávku zemného plynu má zabezpečenú na základe dlhodobej zmluvy s ruskou spoločnosťou Gazprom Export. Uvedenú zmluvu firmy podpísali v novembri 2008 s platnosťou od 1. januára 2009 na obdobie 20 rokov.

Slovenský minister hospodárstva však ešte verí, že sa Ukrajina a Rusko na nových zmluvách dohodnú. „Ešte máme dva týždne do konca roka. Stále veríme, že rokovacie strany sa dohodnú. My potrebujeme, aby plyn ďalej tiekol nielen na Slovensku, ale aj do Európy,“ uzavrel Žiga. Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices