Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Dúfam, že náš záväzok k uhlíkovej neutralite nezostane len prázdnym sľubom

Včera v noci sa Európsky parlament a Rada dohodli na nových pravidlách pre zelené a udržateľné investície. Ide o prelomovú dohodu, ktorá zabezpečí, že Európska únia bude k boji s klimatickou krízou pristupovať nielen zodpovedne, ale aj strategicky a koncepčne.

Dlhé týždne sme s fínskym predsedníctvom a Komisiou vyjednávali návrh pravidiel, ktoré zabránia greenwashingu a propagácii špinavých aktivít ako zelených či udržateľných. Dohoda teda prinesie okrem navýšenia financií pre boj s klimatickou a ekologickou krízou aj viac otvorenosti a transparentnosti na finančné trhy. Je totiž aj o pravidlách a istote pre finančné trhy. Investori majú právo vedieť, čo kupujú a musia prevziať zodpovednosť za svoje aktivity. Nie je fér, ak sú klamaní, a ak neexistencia jasných pravidel vedie k tomu, že investujú do aktivít, ktoré môžu ohroziť náš boj s klimatickou krízou, či ochranu biodiverzity alebo cirkulárnu ekonomiku. Táto dohoda predstavuje aj veľký potenciál pre rast zelených investícií na Slovensku. Ak im budeme otvorení a štát pre ne vytvorí podmienky. Napríklad pripájaním obnoviteľných zdrojov do siete.

Európsky parlament a Rada vyslali jasný signál – dohody, ktoré robíme, musia byť postavené na vedeckých dôkazoch, nie krátkodobých záujmov niektorých politikov. Ide o prelomovú zmenu v správaní volených zástupcov a ja som rád, že som túto zmenu z pozície tieňového vyjednávača parlamentu mohol ovplyvniť.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Teraz sú na ťahu členské štáty. Dúfam, že Slovensko, spolu s ďalšími krajiny strednej a východnej Európy, dohodu konečne prestane blokovať a prijme zodpovedný prístup k boju proti klimatickej kríze a ďalším environmentálnym hrozbám a náš záväzok k uhlíkovej neutralite nezostane len prázdnym sľubom. Slovensko a ďalšie višegrádske krajiny nesmú zostať stáť na zlej strane histórie.

Dohoda o zelených financiách je obrovskou príležitosťou pre Slovensko. Bude len na nás a našej vláde, či ju dokážeme využiť.

Komentár pripravil europoslanec Martin Hojsík

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices