Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci vyzvali maltského premiéra, aby okamžite rezignoval

Európsky parlament v stredu spochybnil dôveryhodnosť vyšetrovania vraždy Daphne Caruany Galizie a vyjadril znepokojenie nad slabým pokrokom pri vyšetrovaní súvisiacich trestných činov.

Parlament v nelegislatívnom uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 581 (za): 26 (proti): 83 (zdržalo sa hlasovania), zdôraznil, že riziko ohrozenia prebiehajúceho vyšetrovania bude pretrvávať dovtedy, kým Joseph Muscat neopustí úrad predsedu vlády Maltskej republiky.

Uznesenie si všíma, že osoby blízke maltskému premiérovi – vrátane bývalého ministra cestovného ruchu, vedúceho kancelárie predsedu vlády, ako aj ďalších členov kabinetu, čelia obvineniam z korupcie a prania špinavých peňazí. Poslanci tejto súvislosti vyjadrili znepokojenie nad tým, že vo vyšetrovaní niektorých z týchto prípadov nebol dosiahnutý pokrok, v iných nedošlo ani k zahájeniu vyšetrovania.

Ochrana demokracie, právneho štátu a základných práv

Vývoj na Malte viedol podľa poslancov v posledných rokoch k závažnému a trvalému ohrozeniu právneho štátu, demokracie a základných práv vrátane slobody médií, nezávislosti polície a súdnictva, slobody pokojného zhromažďovania a deľby moci.

Parlament privítal vyjadrenie podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej, že neschválenie reformy súdnictva zo strany Malty by mohlo viesť k spusteniu postupu podľa článku 7 Zmluvy o EÚ. Opätovne sa tiež zasadil za ustanovenie stáleho a nezávislého mechanizmu EÚ pre demokraciu, právny štát a základné práva, ktorý by posudzoval dodržiavanie hodnôt EÚ v členských štátoch.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Poslanci znovu vyzvali na ukončenie udeľovania maltského občianstva a povolení na pobyt investorom. Tento systém podľa nich v podstate predáva občianstvo EÚ, oslabuje vzájomnú dôveru a integritu schengenského priestoru a predstavuje vážne riziko pre boj proti praniu špinavých peňazí a cezhraničnej kriminalite.

Plénum tiež ocenilo kroky vedúce k vytvoreniu európskej ceny Daphne Caruany Galizie, ktorá by mala byť udeľovaná každoročne za výnimočnú investigatívnu žurnalistiku.

Súvislosti

Najnovšie zistenia v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Daphne Caruany Galizie viedli Európsky parlament k vyslaniu delegácie, ktorá navštívila Maltu v dňoch 3. – 4. decembra. Poslanci sa stretli s premiérom Josephom Muscatom a ministrom spravodlivosti Owenom Bonnicim, ale aj s predsedom parlamentu, generálnym prokurátorom a policajným komisárom. Diskutovali tiež so zástupcami mimovládnych organizácií, občianskej spoločnosti a novinármi, stretli sa aj s rodinou Daphne Caruany Galizie. Správa delegácie EP bude predmetom rozpravy na pôde Výboru pre občianske slobody (LIBE) začiatkom budúceho roka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices