Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Znižovanie regionálnych rozdielov zostáva aj naďalej prioritou

Poslanci Európskeho parlamentu si na dnešnom plenárnom zasadnutí pripomenú aj 10. výročie Lisabonskej zmluvy a právne záväznej charty základných práv.

Lisabonská zmluva so sebou priniesla aj tretí rozmer v rámci znižovania rozdielov medzi regiónmi v Európskej únii a to územnú súdržnosť. „Jej cieľom v tejto oblasti je vyvážený a udržateľný rozvoj v súlade s oblasťou, v ktorej človek býva. Znižovanie regionálnych rozdielov tak potvrdila ako prioritu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Lisabonská zmluva venuje osobitnú pozornosť obmedzovaniu zaostávania najmenej rozvinutých oblastí. „Týka sa to predovšetkým vidieckych oblastí zasiahnutých zmenami v priemysle alebo regiónov trvale znevýhodnených prírodnými a demografickými podmienkami,“ uviedla europoslankyňa.

Vďaka existencii charty základných práv sa v inštitúciách Európskej únie zaviedla kultúra ich uplatňovania. „Charta ustanovuje naše práva, slobody a zásady. Zvyšovanie povedomia o nej je dôležité, aby ľudia vedeli na čo majú ako Európania právo a na koho sa v prípade jeho porušenia obrátiť,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices