Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament žiada zrušenie ruského zákona o takzvaných zahraničných agentoch

Európsky parlament vo štvrtok vyzval Rusko na zrušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch a zastavenie útokov na občiansku spoločnosť a vyjadril podporu ľudsko-právnym aktivistom v krajine.

Poslanci v nelegislatívnom uznesení vyzvali ruské orgány, aby zrušili zákon o tzv. zahraničných agentoch a zosúladili existujúce právne predpisy s ústavou Ruska a jeho záväzkami vyplývajúcimi z medzinárodného práva. Zákon z júla 2012 vyžaduje od ruských mimovládnych organizácií, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a zapájajú sa do aktivít nejasne opísaných ako politické činnosti, aby sa zaregistrovali na ministerstve spravodlivosti ako „organizácie vykonávajúce funkcie zahraničných agentov“.

Parlament odsúdil aj nedávnu novelizáciu tzv. zákona o tzv. zahraničných agentoch, ktorá značne rozširuje jeho rozsah pôsobnosti a umožňuje stigmatizovať aj jednotlivcov ako zahraničných agentov. Podľa poslancov ho tak bude možné uplatniť nielen proti organizáciám, ale selektívne aj proti jednotlivcom z radov občianskej spoločnosti, aktivistom politickej opozície či nezávislých novinárov.

Novelizovaná právna norma tiež stanovuje osobitné požiadavky na registráciu, účtovanie a označovanie publikácií, ktorých porušenie sa považuje za trestný čin sankcionovaný vysokými administratívnymi pokutami alebo odňatím slobody až na dva roky, dodáva uznesenie.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Schválený text zdôrazňuje, že legitímny cieľ zabezpečiť transparentnosť mimovládnych organizácií prijímajúcich finančné prostriedky zo zahraničia nemôže byť dôvodom na opatrenia, ktoré obmedzujú činnosti organizácií pôsobiacich v oblasti demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Poslanci vyzvali ruské orgány, aby zastavili akékoľvek obťažovanie, zastrašovanie a útoky zamerané na občiansku spoločnosť. Vyjadrili tiež podporu všetkým jednotlivcom a organizáciám v Rusku, ktoré napriek tomu, že sú terčom represívnych opatrení, stále vykonávajú svoju legitímnu a pokojnú činnosť v oblasti ľudských práv.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices