Sacharovova cena
PHOTO: © European Union-EP.

Sacharovovu cenu pre Ilhama Tohtiho prevzala jeho dcéra

V stredu 18. decembra bola počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu slávnostne odovzdaná Sacharovova cena za slobodu myslenia. V mene uväzneného Ilhama Tohtiho ju prišla prevziať jeho dcéra.

Ujgurský ekonóm Ilham Tohti a neúnavný obhajca práv ujgurskej menšiny v Číne je už od roku 2014 vo väzení. Odsúdili ho za údajné podnecovanie separatizmu. „So svojím aktivizmom sa Tohti stal hlasom pre Ujgurov. […] Počas 20 rokov podporoval dialóg a vzájomné porozumenie medzi nimi a ostatnými čínskymi etnikami,“ povedal o ňom počas slávnostného plenárneho zasadnutia predseda parlamentu David Sassoli.

„Dnes by to mal byť deň radosti, deň, keď oslavujeme slobodu slova. Namiesto toho je to deň smútku. Táto stolička je znovu prázdna, pretože vo svete, v ktorom žijeme uplatňovanie našej slobody myslenia nie vždy znamená, že budete na slobode,“ konštatoval Sassoli.

Ocenenie za Tohtiho z rúk Sassoliho prijala jeho dcéra Jewher. „Je mi veľkou cťou byť dnes v Európskom parlamente a prijať Sacharovovu cenu v mene môjho otca. Som vďačná za príležitosť podeliť sa o jeho príbeh, lebo on sám ho nemôže povedať. Ak mám byť úprimná, neviem, kde je môj otec. Moja rodina o ňom naposledy dostala správy v roku 2017,“ povedala pri preberaní ceny.

Ujgurská menšina v Číne

„V Číne dnes Ujgurovia nie sú slobodní. Ani v škole, ani na verejnosti, dokonca ani doma. Môj otec, podobne ako väčšina Ujgurov, bol označený za násilného extrémistu, trpiaci chorobou, ktorú treba liečiť a s mozgom, ktorý treba vymyť,“ popisovala situáciu Jewher Ilham. „Vláda pomocou tejto falošnej nálepky extrémizmu poslala milión no možno aj viac ľudí do koncentračných táborov, kde Ujgurov nútia, aby sa zriekli svojho vierovyznania, jazyka a kultúry. Mnohých tu mučia a niektorí tam už aj zomreli,“ povedala poslancom.

Od apríla 2017 bola zadržaných viac ako milión Ujgurov. Dnes ich držia v sieti internačných táborov, kde ich nútia vzdať sa svojej etnickej identity a náboženského presvedčenia a prisahať vernosť čínskej vláde.

Jewher Ihlam vyzvala k aktívne podpore aktivít svojho otca. „Vás v tejto miestnosti aj všetkých, ktorí počúvate, sa pýtam: vidíte problém v tom, ako čínska vláda zaobchádza s Ujgurmi? Ak áno, tak prosím pracujte na riešení,“ apelovala.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Predseda Sassoli vyzval k okamžitému a bezpodmienečnému prepusteniu Tohtiho z väzenia. Vyzval aj k prepusteniu ostatných nositeľov Sacharovovej ceny, ktorí sú stále vo väzení alebo prenasledovaní za to, že obhajujú ľudské práva a základné slobody.

Ihlam Tohti

Ilham Tohti je zástancom dialógu a uplatňovania zákonov o regionálnej autonómii v Číne. V roku 2014 ho po zinscenovanom súdnom procese odsúdili na doživotie za to, že údajne podnecuje separatizmus. Aj napriek svojmu uväzneniu zostáva hlasom zmierenia.

Slávnostné odovzdávanie ceny

Sacharovova cena, ktorej súčasťou je okrem certifikátu aj finančné ohodnotenie vo výške 50 000 eur, bola slávnostne odovzdaná počas plenárneho zasadnutia 18. decembra. Za svojho otca ho prebrala Jewher Ilham. Na slávnostnom odovzdávaní bolí prítomní aj ostatní finalisti alebo ich zástupcovia. Videozáznam z odovzdávania si môžete pozrieť tu.

Finalisti 2019

Do finále Sacharovovej ceny sa tohto roku dostali aj ľudskoprávni aktivisti z Brazílie a skupina študentiek z Kene, ktoré vyvinuli aplikáciu na pomoc dievčatám, ktorým hrozí alebo bola vykonaná obriezka. Viac o nich sa môžete dočítať v samostatnom článku.

Sacharovova cena

Sacharovova cena za slobodu myslenia je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju udeľuje už od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám z celého sveta, ktoré sa výrazným spôsobom pričiňujú o ochranu ľudských práv a základných slobôd. V roku 1989 ju získal aj Alexander Dubček.

Minulý rok bolo toto ocenenie udelené ukrajinskému filmárovi Olegovi Sencovi. Do Štrasburgu si ju prišiel osobne prevziať až v novembri tohto roku, pretože minulý rok bol vo väzení na Sibíri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices