peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Banky odmietajú osobitý odvod. Analytik varuje, že to nakoniec aj tak zaplatia klienti

BRATISLAVA / Banky sa ostro ohradili proti zavedeniu bankového odvodu. Návrh z dielne Roberta Fica podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Urobila tak napriek tomu, že sama upozornila na riziká tohto kroku. Banky ale vyhlásili, že nový odvod odmietajú platiť a tak sa idú obrátiť na Ústavný súd. Analytik varuje, že nakoniec to aj tak zaplatí klient.

Hoci pôvodne sa mal osobitný bankový odvod od roku 2021 zrušiť, štát ho bude od bánk aj naďalej inkasovať a dokonca ho od 1.1. 2020 aj zdvojnásobí. „Takto nastavený bankový odvod je hazardovaním s finančnou stabilitou slovenskej ekonomiky,“ tvrdí Slovenská banková asociácia. Zákon zvyšujúci bankový odvod podpísala prezidentka, a to aj napriek tomu, že sama má proti nemu viacero výhrad. „Prezidentka pritom vníma obavy NBS a ECB, podľa ktorých časovo neobmedzený bankový odvod predstavuje významné riziko pre bankový sektor a môže oslabiť celkovú ekonomickú kondíciu Slovenska,“ uvádza zdroj prezident.sk.

Banky sa preto rozhodli tak ako avizovali pri predstavení novely, obrátiť na Ústavný súd. „Banky budú iniciovať podanie na Ústavný súd SR, nakoľko vnímajú že uvedená legislatívna zmena je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a základnými zásadami právneho štátu,“ píše sa ďalej v stanovisku Slovenskej bankovej asociácie.

Bankám, ktoré to ale plánujú potiahnuť na ÚS už v minulosti pohrozil Robert Fico. Jeho novelu kritizuje aj ECB, Európska komisia, podnikateľské združenia či NBS. „Výhrady NBS k novele zákona o mimoriadnom bankovom odvode sú známe rovnako sa vyjadrila aj ECB,“ objasnil Peter Majer, HOVORCA NBS. „Plne podporujeme podanie na Ústavný súd, nakoľko už len to akým spôsobom bola táto novela prijatá, teda bez akejkoľvek odbornej diskusie a ešte aj v zrýchlenom legislatívnom konaní nie je úplne košer,“ povedala Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

„Podľa môjho názoru to opatrenie sa tvári ako bič na banky a v konečnom dôsledku je to bič na bankových klientov a v konečnom dôsledku na ľudí,“ poznamenal Maroš Ovčarik, Finančný kompas. A veru niektoré banky už k zvyšovaniu poplatkov oficiálne pristúpili. „Áno, zvyšujeme poplatok za vedenie účtu o 0,90 eur. Klientom sme však dali verejný prísľub, že v prípade zrušenia bankového odvodu sa vrátime k pôvodnej cene poplatku za vedenie účtu,“ informovala Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. „OTP Banka nezvyšuje od budúceho roku poplatky za vedenie účtov. Zvyšuje však poplatky za hotovostné a manuálne transakcie na pobočkách. Táto zmena súvisí aj so zavedením vyššieho bankového odvodu,“ dodal tlačový hovorca Róbert Varšányi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices