Centrá európskych metropol sú v decembri najobľúbenejšími miestami stretávania

Vianočné hviezdy, čokoládoví Mikuláši, anjeli i čerti sa objavujú v uliciach a výkladoch už so symbolmi jesene. Premyslená marketingová stratégia? Isté je, že ponuka vianočných akcií a sprievodných podujatí v centrách európskych metropol je z roka na rok bohatšia. Kultúra a tradície dostávajú novú, čoraz sofistikovanejšiu podobu.

Najstaršie podujatie tohto druhu, Viedenské vianočné trhy, doviedli do dokonalosti stáročiami získanú noblesu. Ich história siaha až do obdobia stredoveku, do roku 1294. K najstarším patrili aj trhy v Drážďanoch a v Budyšíne. Z nemecky hovoriacich krajín sa rozšírili do celej Európy a inšpirovali aj iné časti moderného sveta.

Európske metropoly žiaria miliónmi svetiel

Na popredných miestach obľúbenosti sú vianočná Praha s atmosférou trhov na Staromestskom i Václavskom námestí, Krakow a jeho Rynek Glówny i Budapešť s rozvoniavajúcimi špecialitami. Parížska La Défense je vo sviatočnom období lemovaná červenými kobercami, Champs-Elysées sú ako jeden veľký vianočný strom. Londýn rozvoniava punčom a koledami, tradičný model trhov láka medzi London Eye a Southbank Centre. Brusel je zaplavený tisíckami svetiel, vianočná klasika je najžiarivejšia na Grand Place. A srdce bratislavských vianočných trhov bije na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí.

Photo: unsplash

Starý verzus Nový kontinent

Americké adventné trhy nemajú takú tradíciu ani podobu ako európske. No nezaostávajú,  svetové obchodné centrá a žiariace nákupné ulice na Manhattane sa predbiehajú v pompéznosti výkladov. Skrátka, predvianočný New York je globálnym lákadlom i bombasticko-estetickým zážitkom. Negraduje len atmosféra: týka sa to najmä predvianočných zliav a všadeprítomnej  nákupnej horúčky, ktorá utíchne pár hodín pred štedrovečernou večerou. Aby sme sa  nesťažovali, že napríklad Haloween vytláča naše európske tradície. Len pre zaujímavosť – Chicago, ktoré každoročne privíta viac ako 300 000 návštevníkov, vsadilo na istotu a –  kopíruje nemecký Norimberg…

Photo: unsplash

Žiarivou hviezdou je Norimberg

Je to tak, vianočné trhy v Norimbergu, ktoré majú vyše 400-ročnú tradíciu, sa považujú za najkrajšie a najväčšie v Európe. Zažili sme ich na vlastnej koži, a tak môžeme porovnávať aj s Veľkým jablkom. Prečo sú výnimočné?

Aj deti majú svoj vianočný trh

Každý rok v piatok pred prvou adventnou nedeľou otvára Christkind pred Kostolom Panny Márie na Hlavnom námestí norimberský Christkindlesmarkt. Stovky obchodníkov ponúkajú v drevených stánkoch tradičné ozdoby, sladkosti, Zwetschgenmännla – figúrky, vyrobené zo sušených sliviek – i domáce Bratwurstweckla. Vianočná atmosféra, to je i rozvoniavajúci Gluhwein a svetoznáme medovníky. Súčasťou Adventu sú aj veľké prekvapenia pre malých: špeciálny detský trh láka historickým kolotočom so žiariacimi svetlami a atrakciami od výmyslu sveta. Vianočné koledy sa miešajú s krikom detí vznášajúcimi sa na ťavách a iných exotických tvoroch. Záujem o tvorivé dielne neutícha, môcť si upiecť vlastné koláčiky alebo odliať vianočnú sviečku je lákavé. Pokusy nevyjdú vždy najlepšie, no tradície stmeľujú malých i veľkých.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok
Photo: unsplash

Na Radničnom námestí sa schádza svet

Okrem tradičných sviatočných trhov a detských atrakcií sa na Radničnom námestí prezentujú partnerské mestá. Stánky pozývajú návštevníkov na cestu plnú ukážok umeleckých remesiel a atmosféry s vôňou celého sveta. Turínske vianočné a adventné štóly, nikaragujská káva, francúzske paštéty a sladkosti , čínske perlové náhrdelníky a hodvábne šály, poľské šperky, vlnené štóly zo Škótska, Macedónska či Turecka. Návšteva je v každom prípade zážitkom. Pre dušu, maškrtný jazyk i – peňaženku.

Stať sa Christkind nie je len tak

Tradície a kultúra národa sú vždy jedinečné, tak ako príbehy a legendy, ktoré sa k nim viažu. Pôvodné i tie súčasné. Veľmi dôležitou postavou norimberského Christkindlesmarkt je Christkind. Zo záujemkýň, ktoré sa uchádzajú o tento prestížny titul, porota vyberie 12 kandidátok, tie sa predstavia v médiách a Norimberčania hlasujú. Je niekoľko požiadaviek, ktoré musia mladé adeptky spĺňať, ak sa chcú stať symbolom mesta, a to nielen v najkrajšom období roka. Kritériá sú náročné: musia byť z Norimbergu, mať zmysel pre humor a – musia byť otužilé. Veď v týchto zemepisných šírkach je poriadne chladno.  Okrem formálnych kritérií musí víťazka oplývať láskavosťou a empatiou. Na programe sú pravidelné návštevy sprievodných podujatí a samozrejme, charitatívna činnosť.

Photo: unsplash

Bavorský Advent a milióny návštevníkov

Vianočné trhy v Norimbergu navštívi 2,5 milióna ľudí z celého sveta. Prehliadku je najlepšie začať na Hlavnom námestí – o 12. hodine odbíja na veži Kostola Panny Márie orloj, návšteva kostola sv. Vavrinca a najstaršieho zachovaného chrámu – sv. Sebalda – je mimoriadnym kultúrnym i duchovným zážitkom. Pri obdivovaní zákutí obrovskej pešej zóny v centre mesta sa možno previezť po niektorom z kanálov rieky Pegnitz, trasa vedie popod oblúkový most podobný benátskemu Ponte di Rialto. Magnetom je veľké Múzeum umenia s cennými zbierkami, hravé Múzeum hračiek a absolútne jedinečné Dopravné múzeum, ktoré demonštruje svet ľudských možností.

Photo: unsplash

Samozrejme, predsviatočnej atmosfére môže konkurovať len jediný deň v roku – a to 31. december, teda oslavy Silvestra. Aj tie sa nezadržateľne blížia. Nabudúce si urobíme krátku zastávku vo sviatočnom Mníchove…

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices