plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Plynová kríza napokon nehrozí. Na rokovaniach sa podarilo dopracovať k dohode

BRUSEL/BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že plynová kríza napokon nehrozí. Na rokovaniach v Berlíne sa podarilo nájsť dohodu medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou Úniou o dodávkach suroviny aj po novom roku. Aktuálna zmluva sa totiž končí už o niekoľko dní a jej nepredĺženie by mohlo spôsobiť problémy viacerým európskym odberateľom.

Prvé rokovania o predĺžení zmluvy o dodávkach ruského plynu do Európy sa začali už vlani. Kým sa im však venovali iba experti a ministri, dohoda bola v nedohľadne. Prielom zrejme prinieslo až zapojenie sa prezidentov Ruska a Ukrajiny. 

„Dosiahli sme zhodu o všetkých kľúčových bodoch, čo je veľmi dobrá správa pre Európu, Rusko, Ukrajinu, trhy s plynom a občanov všetkých krajín,“ uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Na stole by tak mal byť konsenzus nielen o dĺžke kontraktu, ale aj o objeme dodávok a cene. Dobrá správa je, že Slovensko by tak nemalo prísť nielen o ruský plyn, ale ani o stovky miliónov eur za jeho tranzit.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

„Čo sa týka Slovenska, je dôležité, že slovenská tranzitná sústava bude naďalej vyťažená a zvýši sa energetická bezpečnosť Slovenska. Občania sa nebudú musieť zbytočne stresovať alebo byť v neistote počas vianočných sviatkov a nového roku,“ poznamenal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Napriek pozitívnym správam z Berlína však naďalej platí, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices