opelovace, hmyz
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Sú maličké, pre planétu dôležité, ale postupne vymierajú. EÚ musí zmeniť stratégiu záchrany hmyzu

ŠTRASBURG / Sú maličké, ale pre planétu znamenajú veľa – včely. Radikálne ich ubúda a môže zato človek. Snahy o ich záchranu zlyhávajú, a tak Európska únia bude musieť zmeniť stratégiu záchrany hmyzu. O téme rokovali poslanci v europarlamente v Štrasburgu.

Stav včiel a celkovo opeľovačov je kritický. „Hovoríme o 80% poklese početnosti hmyzu, to isté sa týka vtákov, čiže vidíme, že tá nepriaznivá zmena je naprieč celým ekosystémom,“ uviedol Michal Wiezik, Európska ľudová strana. Martin Hojsík si zároveň zaspomínal na niečo, čo vodičov rozčuľovalo, ale ukazuje to, ako sa mení celý krehký ekosystém. „Na aute v lete bolo omnoho viacej na prednom skle mŕtveho hmyzu, ktorý ste cestou zrazili, ako dnes,“ poznamenal Martin Hojsík, Liberálna frakcia.

Význam včiel je obrovský, opeľujú až 2/3 z plodín, ktoré ľudia používajú ako potraviny. Nová predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen avizuje, že únia opäť zozelenie, bude to ale drina. V Európe stále predlžujeme povolenia pre niektoré nebezpečné pesticídy, lebo nie je ukončené hodnotenie. „Stojíme pred závažným rozhodnutím, ktoré sa týka insekticídov, ktoré sú najväčším rozhodnutím pre opeľovačov a špeciálne pre včelu medonosnú,“ informovala Monika Beňová, Aliancia socialistov a demokratov. Predložené uznesenie navrhuje, aby sa obmedzenie využívania pesticídov stalo spoločným ukazovateľom, ktorým sa bude merať efektívnosť vnútroštátnych opatrení na ochranu opeľovačov. Nie je to pritom len o pesticídoch. „Podporovať také spôsoby, ktoré prinesú ekosystémovú pestrosť a aj pestrosť druhovú a mohli by sme tie opeľovače zachrániť,“ povedal Michal Wiezik.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Zodpovednosť za záchranu včiel nenesie len Brusel, je to aj na samotných členských štátoch. „Potrebujeme lepšiu informovanosť pre farmárov a omnoho kvalitnejšiu podporu pri zavádzaní jednotlivých náhrad,“ tvrdí Martin Hojsík. „Ochranu opeľovačov sme zakotvili do Envirostratégie 2030, ktorú vo februári schválila vláda. Pred letom parlament schválil legislatívu o inváznych druhoch, ktorá chráni aj pôvodných opeľovačov na Slovensku,“ píše sa v stanovisku ministerstva životného prostredia.

Podpora biodiverzity a zníženie používania pesticídov by podľa Európskeho parlamentu mali byť zaradené medzi ciele budúcej spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices