rudolf
Ján Rudolf, odborník na eurofondy. Foto: redakcia/red.

Ján Rudolf: Eurofondové Vianoce – bruselský „ježiško“ berie späť

Nečítajte tento komentár, ak očakávate vianočnú idylku v podobe štedrého čerpania eurofondov. A nebude to ani chvála na reklamy, ktoré nás v predvianočnom čase chceli presvedčiť, ako úžasne nám eurofondy na Slovensku pomáhajú. Realita je žiaľ drsná a bruselský Ježiško bude nekompromisný.

Slovensko dostalo v programovom období 2014 až 2020 z eurofondov 15,3 miliardy eur.  Tipnite si, koľko sme dokázali za tento čas vyčerpať peňazí. Ani tretinu! Čerpanie je dnes na konci roka 2019, teda po celých 6 rokoch na úrovni 29,2%, teda 4,49 mld eur. O pár dní začne rok 2020, posledný rok programového obdobia. A Slovensko na chvoste v celej únii, lebo nedokáže vyčerpať ani tretinu! Ale to nie je všetko. Na konci tohto roka zas prídeme o desiatky miliónov eur, ktoré nám definitívne prepadnú, pretože sme ich nevyčerpali včas. Dúfam, že každému je jasné, že za čerpanie bruselských peňazí je v každej členskej krajine zodpovedná vláda. Tá nám pod stromček pripravila v eurofondoch zas a znova (ako po minulé roky) prepad peňazí a pár škandálov k tomu.

Rok 2020 bude posledným rokom súčasného programového obdobia. Je to rok, kedy sa bude intenzívne pripravovať nové programové obdobie 2021-2027. Slovensko by malo z Bruselu dostať opäť viac ako 10 miliárd eur. Lenže my sme ešte nevyčerpali staré a už nám klopú na dvere nové!

Čo s tým? Aké je riešenie? Vieme dosiahnuť výrazne lepšie čerpanie eurofondov, vyššiu transparentnosť a nulovú korupciu? Možno si povzdychnete a poviete, že sa to nedá, že je to len ilúzia. Asi máte pravdu. Úplne to asi nedokážeme. Ale vieme veľmi výrazne a radikálne korupciu eliminovať. Naším riešením v programe strany SaS je tzv. nárokovateľnosť. Na základe tohto princípu budú žiadateľovi automaticky pridelené peniaze na projekt, ak splní vopred stanovené podmienky. Už nebude musieť starosta alebo primátor hľadať kontakty na ministerstvách, ale bude sa môcť plne sústrediť na kvalitu projektu a hlavne na splnenie podmienok. Potom bude mať istotu, že peniaze dostane, nech bude mať akúkoľvek politickú farbu. V eurofondoch nemá verejný sektor súťažiť, ale štát má napĺňať stratégie v jednotlivých oblastiach rozvoja regiónov.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

O pár dní na konci roka 2019 prídeme opäť o desiatky miliónov, z ktorých mohli byť zrekonštruované cesty, nové cyklotrasy, moderné objekty sociálnych služieb, nové školské učebne a zdravotnícke zariadenia, alebo vodovod tam, kde ešte stále pijú vodu zo studne. To je darček vlády pre každého z nás na Slovensku. Ak nevyužiješ, bruselskí „ježiško“ si to zoberie späť.

V tomto vianočnom čase si želám, aby sme na Slovensku už neprišli viac ani o cent z eurofondov. Na to, aby sme to dokázali, musíme k nim zmeniť prístup a zdá sa, že po rokoch aj ľudí, ktorí sú za to zodpovední.

Prajem každému, kto sa dočítal až sem, aby ste prežili s rodinou a blízkymi vianočné dni v radosti a pokoji, ktoré vyžarujú nie z Bruselu, ale z Betlehema. Požehnané Vianoce!

Komentár pripravil expert SaS na eurofondy Ján Rudolf

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices