vcela
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Opeľujúceho hmyzu prudko ubúda. Europoslanci žiadajú obmedzenie pesticídov a podporu výskumu

Európska komisia by mala posilniť svoju Iniciatívu EÚ zameranú na opeľovačov a navrhnúť ďalšie opatrenia na záchranu včiel, motýľov a ďalšieho opeľujúceho hmyzu.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci ocenili Iniciatívu EÚ zameranú na opeľovačov, ktorú minulý rok predložila Európska komisia. Samotná iniciatíva však podľa nich dostatočne nerieši mnohé príčiny úbytku opeľovačov, medzi ktoré patria napríklad zmeny vo využívaní pôdy, strata biotopov, intenzívne poľnohospodárstvo, používanie pesticídov, dopady klimatických zmien a prenikanie inváznych nepôvodných druhov do Európy.

Uznesenie pripomína, že opeľovače sú základným prvkom biodiverzity a sú nevyhnutné pre rozmnožovanie väčšiny rastlinných druhov. Parlament preto vyzval Komisiu, aby ciele iniciatívy transformovala do plnohodnotného akčného programu s dostatkom potrebných zdrojov.

Zníženie využívania pesticídov

Podpora výskytu a kvality biotopov opeľovačov, napríklad aj znižovaním využívania pesticídov, by sa mala stať kľúčovým cieľom budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, uvádza sa v uznesení. Schválený text tiež vyzýva na zavedenie povinných celoúniových cieľov v oblasti obmedzovania pesticídov, ktoré by mohli byť uzákonené v rámci novelizácie smernice o ich trvalo udržateľnom používaní.

Parlament tiež požaduje vyčlenenie väčšieho objemu financií na výskum príčin úbytku včiel, ktorý je potrebný na prijatie efektívnych opatrení na ochranu rozmanitosti opeľovačov v EÚ.

Viac..  Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Súvislosti

Európska únia v apríli 2018 odsúhlasila s úplný zákaz používania neonikotinoidov imidaklopridu, klotianidínu a tiametoxámu vo vonkajších priestoroch. Niekoľko členských štátoch však na ich využívanie na svojom území udelilo mimoriadne výnimky.

Európska komisia v reakcii na výzvy Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ predložila 1. júna 2018 Oznámenie o Iniciatíve EÚ zameranej na opeľovačov.

Podľa údajov Európskej komisie závisí od opeľovania hmyzom až 84% druhov plodín, 78% druhov voľne rastúcich kvetov a 76% európskej produkcie potravín. Na opeľovačoch stojí a padá ročná poľnohospodárska produkcia EÚ v hodnote až 15 miliárd eur.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices