peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Peniaze s toxickým účinkom. Od poslednej krízy vytlačila ECB neuveriteľné množstvo peňazí, kryté však nie sú

BRATISLAVA / Ďalšie tlačenie peňazí do ekonomiky eurozóny môže mať katastrofálne následky. Od poslednej krízy Európska centrálna banka pustila do obehu neuveriteľných vyše dva a pol bilióna eur, ktoré nie sú ničím kryté. Odniesť si to môžu najmä menšie ekonomiky, teda aj tá naša.

V treťom štvrťroku sme očividne podradili a hospodársky rast dosiahol iba jednu celú tri desatiny percenta. Výkonnosť slovenskej ekonomiky klesá rýchlejšie ako sa pôvodne očakávalo a jedným z dôvodov je fakt, že jej najväčších ťahúňov postupne začínajú chytať kŕče.

Problémy začínajú pociťovať najmä automobilky a ich subdodávatelia, ktorých úspešnosť závisí predovšetkým od situácie v Nemecku. Ak sa nebude dariť ekonomickým gigantom, sami sa môžeme aj rozkrájať. “Slovensko samé nevykľučkuje, to viem zodpovedne,“ poznamenal predseda SOPK Peter Mihók.

Výzvou je preto najmä udržanie pracovných miest

Tlak konkurencie a automatizácia robí svoje aj v Slovenskej pošte, ktorá s 13 tisíc zamestnancami patrí k najväčším spoločnostiam na Slovensku. “My sme už začali redukciou manažérskych a administratívnych kapacít, budeme o tom informovať, ale je to úplne legitímny nástroj, ako zlepšiť hospodárenie,“ skonštatoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Peter Helexa.

Firmám nepomohli ani vládne opatrenia a špeciálne odvody, či už pre reťazce alebo banky. “V roku 2019 sa zvýšili náklady pre podnikateľskú sféru,“ potvrdil Peter Mihók. “Opäť sa potvrdilo staré porekadlo, že nič nie je také trvalé, ako dočasné vládne opatrenia,“ uviedol ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Dehonestujeme hodnotu peňazí

Ešteže ekonomika stále rastie, síce pomalšie, ale predsa. Či ju oživí ďalšie tlačenie peňazí v eurozóne, je však otázne. Záporné úrokové sadzby odrádzajú ľudí sporiť a je len otázka času, kedy sa to obráti proti nám. Postupne tak dehonestujeme hodnotu peňazí, ktorá už v blízkej budúcnosti môže spôsobiť prasknutie až príliš toxickej bubliny.

Môžeme len tipovať, že sa tak stane skôr na pracovnom alebo realitnom trhu. “Čo keď ľudia prestanú splácať svoje záväzky v rámci realitného trhu? Vieme, ako vznikla predchádzajúca kríza v USA,“ zhodnotil Peter Mihók.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices