Vianoce
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Najväčšie otravy sú na Vianoce. Týmto môžete svojho psa aj zabiť

LIVERPOOL / Čokoládovú ozdobu zo stromčeka, pralinku z bonboniéry alebo kúsok obyčajnej tabuľkovej čokolády si na Vianoce odoprie len málokto. Zatiaľčo ľuďom môže konzumácia týchto sladkých dobrôt priniesť len o nejaké to kilo naviac, pre psy je čokoláda jedovatá.

Podľa štúdie britských vedcov z univerzity v Liverpoole, ktorú zverejnili v časopise Veterinary Record, sa najviac prípadov otravy najlepších priateľov človeka kakaovou hmotou stáva práve na Vianoce.

Problémy spôsobuje alkaloid theobromin, ktorý čokoláda obsahuje. Theobromin patrí do rovnakej skupiny ako kofeín a má aj podobné účinky. Vysoké dávky tohto alkaloidu sú jedovaté pre všetky živé organizmy, u človeka – ale napríklad aj u myší čí potkanov – sa však zvláštne enzýmy postarajú o to, že telo látku relatívne rýchlo odbúra. V tele psov však theobromin zostane podstatne dlhšie.

Príznaky otravy

Príznaky otravy sa prejavujú od preháňania a zvracania cez trasenie a kŕče až po bezvedomie. Menšie psy, ktorí zožerú väčšie množstvo čokolády, môžu aj zomrieť – čím väčší obsah kakaa v čokoláde, tým väčšie riziko. Preto veterinári majiteľov psov často varujú, aby nenechávali čokoládu v byte alebo dome ležať bez dozoru.

Vedecký tím veterinárneho špecialistu Petera-Johna Nobleho z univerzity v severoanglickom Liverpoole sa teraz rozhodol zistiť, či sa otrava čokoládou u psov vyskytuje v určitom období roku častejšie. Vyhodnotil preto dáta z ordinácií 229 britských zverolekárov z rokov 2012 až 2017. Sústredil sa pritom na obdobie okolo Vianoc, Veľkej noci, sviatku svätého Valentína a Halloweenu.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Najväčšie riziko je na Vianoce

Výskumníci zistili, že riziko otravy psa kakaovou pochutinou je najvyšší práve okolo Vianoc – oproti ostatným dňom v roku je dokonca štyrikrát vyšší. Na Veľkú noc je nebezpečie otravy čokoládou vyšší asi dvakrát.

Najčastejšie sa štvornohí miláčikovia otrávili po konzumácii čokoládových Mikulášov, obsahu adventných kalendárov či čokoládových tyčiniek a koláčov. Najpravdepodobnejšie obete vlastnej nenásytnosti či nezodpovednosti majiteľa je teda pes mladší ako štyri roky. Najčastejšie však prípady konzumácie čokolády končia len zvracaním, ani úmrtie ale nie je celkom výnimočné. „Pokiaľ pes zožerie čokoládu, mali by jeho majitelia čo najrýchlejšie navštíviť zverolekára, ideálne by mali zistiť, koľko a akú čokoládu zožral,“ povedal veterinár Noble.

Vydýchnuť si v tomto smere môžu majitelia mačiek. Theobromin je pre ne síce ešte jedovatejší ako pre psov, ale vzhľadom k tomu, že nevnímajú sladkú chuť, je riziko, že si v nestráženom okamihu pochutia na čokoláde, výrazne menší.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lexmann

Vianoce budú aj v Bruseli. Komisia stiahla kontroverzný návrh

Nahradiť slovo Vianoce pojmom „sviatky“ alebo „obdobie sviatkov“. Aj to obsahoval návrh interného dokumentu o používaní …

Consent choices