prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Veľkochovatelia utrpeli obrovské straty. Situácia sa postupne už ale stabilizuje

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Africký mor ošípaných, ktorý v lete vypukol v okrese Trebišov, postupne zasiahol všetkých chovateľov prasiat. Úrady nariadili likvidáciu stoviek kusov. Tri mesiace bez výskytu nového prípadu konečne prichádza zmiernenie radikálnych opatrení.

Slovensko splnilo prísne podmienky na zníženie rizikového hodnotenia v súvislosti s africkým morom ošípaných. Mäso z tejto lokality už nie je nutné označovať špeciálnou nálepkou.

Toto tvrdé opatrenie zrušila v týchto dňoch Európska komisia. Podmienkou bolo, aby sa tu mor u prasiat nevyskytol minimálne tri mesiace. „Tieto ošípané sa môžu predávať po celom Slovensku,“ potvrdil Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Veľkochovatelia ošípaných utrpeli obrovské straty. V čase špeciálnych nálepiek totiž o ich prasatá nebol záujem. Všetci teraz čakajú na spôsob odškodnenia od štátu. „V trebišovskom okrese je cez 3 000 kusov zvierat, v michalovskom nejakých 5 000,“ priblížil Alexander Palágyi, člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.

Mor ošípaných prenášajú najmä diviaky. Aj naďalej je v platnosti výzva na ich masívny odstrel. Poľovníci, na rozdiel od zahraničia, evidujú len 30 nakazených kusov. „Mysleli sme si, že viac nám tých diviakov uhynie, čo si neviem ani dobre vysvetliť, dlhšie prežívajú tie diviaky a toto je nebezpečie,“ poznamenal Juraj Ciberej, predseda Slovenského poľovníckeho zväzu Trebišov.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Odborníci zatiaľ krotia prílišný optimizmus. Víťazstvo nad morom je totiž ešte ďaleko. Stačí iba jediná nová nakazená ošípaná a mäso z tejto oblasti sa začne opäť značkovať. „To obmedzenie už by trvalo jeden rok, čo je likvidačné,“ skonštatoval Bíreš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices