Vianoce
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vianoce a koledy: Najznámejšia a najpopulárnejšia je Tichá noc

SLOVENSKO / Atmosféru a čaro Vianoc už takmer dve storočia umocňuje pieseň Tichá noc. Prvýkrát zaznela ešte v roku 1818 v rakúskom Oberndorfe.

Nesmrteľná melódia sa odvtedy rozšírila nielen do okolitých miest a obcí, ale aj do celého sveta. Dnes je tak z Tichej noc najpopulárnejšia vianočná pieseň preložená do viac ako 300 jazykov a nárečí.

Spievajú ju počas vianočných sviatkov mladí i starší, herci i speváci, dokonca aj folklórny súbor Lúčnica, no svoju verziu majú i Mexičania či Číňania.

Najprv text, potom melódia

Prvenstvo medzi vianočnými piesňami patrí nielen u nás Tichej noci. Jej text pochádza z rakúskeho Lungau, kde ho v roku 1816 zložil duchovný Mariánskej fary Joseph Mohr. O dva roky neskôr pôsobil Mohr v novozaloženej fare svätého Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu.

Na Vianoce 24. decembra 1818 požiadal miestneho organistu Franza Xavera Grubera, aby k jeho básni skomponoval priliehavú melódiu. Vznikla skladba pre dve spevácke sóla, chór a gitarový sprievod, pretože organ mal poruchu.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Polnočná omša

Mohrovi sa tak zapáčila, že ju narýchlo zaradil do polnočnej omše. Premiéra piesne Stille Nacht – Tichá noc v malej kaplnke oberndorfského kostola mala podľa dobových prameňov obrovský úspech. Kaplnka dodnes nesie jej meno.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices