Vianoce
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aké sú naše Vianoce? V priemere priberieme tri kilá a na tradície nedáme dopustiť

BRATISLAVA / Slováci sú tradicionalisti, rodinne a duchovne založení. Aj to vyplýva z vianočného prieskumu, ktorý uskutočnila Poštová banka na vzorke 504 respondentov.

Cieľom bolo zistiť, či sa u nás prejavujú nejaké nové trendy. Výsledok ale hovorí, že vianočné tradície sú pre väčšinu Slovákov dôležité. Veľká väčšina trávi Vianoce doma s rodinou, alebo sa domov vracia. Na dovolenku v tomto období odchádzajú iba štyri percentá Slovákov.

„Nech sa už na Vianoce nachádzame kdekoľvek, pre 70 percent z nás sú to sviatky pokoja a rodinnej pohody. Sviatkom narodenia Krista sú pre skoro 80 percent ľudí. Novodobé vnímanie Vianoc vychádza najmä z potreby ľudí pozastaviť sa aspoň raz v roku a užiť si tieto dni v kruhu najbližších,“ opisuje výsledky Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

Štedrovečerný stôl

Tradícií sa držíme aj pri štedrovečernom stole. Až 97 percent ľudí si nevie predstaviť Vianoce bez ryby. Štvrtina má kapra, ale na niektorých stoloch sa objavuje aj losos, či iné druhy rýb. Najčastejšou prílohou je tradičný zemiakový šalát.  Medzi polievkami vyhráva kapustnica. Keďže si na Vianoce doprajeme množstvo kalorických dobrôt, priberanie by malo byť zákonité. Takmer polovica opýtaných priznala, že po sviatkoch priberá. Väčšina z nich ale uviedla, že priberie „iba“ jedno až tri kilá.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

Darčeky

Najviac darčekov kupujeme deťom. Až 65 percent uviedlo, že kúpi dieťaťu jeden až päť darčekov. Dávame však len toľko, kam nás pustí peňaženka. Podľa prieskumu si na darčeky peniaze nepožičiavame. Na darčeky minieme približne do 200 eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices